Magasról tesznek a dohányosok az elrettentésre?

A cigizők nem félnek - mert nincs mivel...

Tizenkét órányi nikotinmegvonás után az agy félelemközpontja szinte teljesen kikapcsol dohányosok esetében - ebből arra lehet következtetni, hogy a cigarettásdobozokon elhelyezett elrettentő képek és szövegek a célcsoportra nincsenek túl nagy hatással...

2011.07.27 17:00medipress.hu

Mindezt a Bonni egyetem kutatói figyelték meg. A Német Kutatási Alapítvány által támogatott tanulmányban a Bonni és a Kölni Egyetem munkatársai mellett a berlini Charite tudósai is részt vettek.

A kísérletben 28 dohányos és ugyanennyi nem dohányzó fiatal vett részt. Mindannyiuknak különféle érzelmeket ábrázoló képeket mutattak, miközben agyuk reakcióit mérték. A vizsgálat során főleg az agy félelemközpontjára, az úgynevezett amygdalára koncentrálódott a szakemberek figyelme, amely félelem esetén aktívnak mutatkozott.

"Eredetileg semmilyen különbség nem mutatkozott a két csoport között" - számolt be róla Dr. Özgür Onur neurológus, aki jelenleg a Kölni Egyetem munkatársa. "Ugyanakkor, miután a dohányzó csoportot néhány órás absztinenciára kényszerítettük, megfigyelhető volt, hogy a félelemközpontjuk lelassult a korábbihoz képest."

"A félelem egy ősi ösztön, amely megvédi az embert attól, hogy veszélyes dolgot tegyen" -
számolt be Dr. Rene Hurlemann, a tanulmány másik résztvevője.

"Azoknál a dohányosoknál, akik egy ideje nem gyújtottak rá, nincs meg ez az ösztön, tehát ők a dohányzás következményeitől sem tartanak. Ahhoz, hogy az amygdalájuk normális módon működjön, nikotinra van szükségük."

Nagyjából 1,2 milliárdan dohányoznak szerte a világon. Feltételezhetően nagyjából a felük korán meg fog halni valamilyen, a dohányzás következtében kialakult betegségben, ezért volna fontos tudni, mivel lehetne segíteni ezeket az embereket, mivel számukra a cigarettásdoboz figyelmeztető feliratai és képei nem elég elrettentőek.

Ugyanakkor Dr. Onur szerint mégis érdemes megtartani ezeket a jelzéseket, mivel a nem dohányosokat visszatarthatja a rászokástól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.