A passzív dohányosok a cigizők miatt szenvednek

Hiába szeretsz, ha elszívod az életem!

Nem újdonság: a dohányzás rendkívül káros az egészségre - nemcsak azok vannak azonban veszélyben, akik füstölögnek, hanem azok is, akiket nap mint nap "befüstölnek".

2011.04.27 10:50ma.hu

A dohányzás egészségromboló hatásairól már számtalanszor hallhattunk, az azonban kevésbé volt nyilvánvaló, hogy a "másodkézből" kapott dohányfüst éppolyan káros lehet - állítják a szakértők.

A tény figyelmeztető lehet azokra nézve, akik együtt élnek, vagy együtt dolgoznak egy dohányossal. Persze, a nem dohányzónak nem megy le a tüdejébe a füst, de a levegőbe jut, ahonnan a közvetlen közelben tartózkodó kedves, családtag, barát vagy kolléga beszippantja.

Hogy a nemdohányosokat megvédjék, számos ország vezette már be a különböző helyiségekben, a szórakozóhelyeken, az irodákban és köztéren dohányzás tilalmát, ám még így is kevés ember tud megmenekülni a dohányzók füstjétől. Különösen a dohányosok gyermekei vannak nehéz helyzetben.

A cigarettázók pedig, akik igyekeznek betartani a szabályokat, nem elég körültekintőek.

Passzívan is meghalnak a dohányfüst miatt

Amikor belélegezzük a cigaretta, a pipa vagy a szivar végéből jövő füstöt, gyakorlatilag ugyanazt a mérgező anyag-mennyiséget szívjuk be, mint amiket a dohányos "letüdőz".

A dohányfüst csaknem 4 ezer különféle kémiai összetevőből áll, és több mint 50 olyanból, amely a rák okozójaként ismert. Csak néhány a kémiai anyagok közül: hidrogéncianid, benzol, formaldehid, szénmonoxid.

Minél több alkalommal lélegezzük be passzív dohányosként a cigarettázók füstjét, annál nagyobb az egészségügyi károsodás esélye - állítja egy amerikai tanulmány, amely kimutatta, hogy például 126 millió nem dohányzó amerikai a munkahelye vagy otthona miatt válik passzív dohányossá.

50 ezer haláleset jut a nem dohányzókra is, a passzív dohányzás miatt. Esetükben is 20-30 százalékkal nő a tüdőrák, illetve 25-30 százalékkal a szívbetegség kockázata. A tüdőrákosok közül nagyjából 3000 nem dohányzott, hanem passzív dohányos volt. 46 ezer nem dohányzó hal meg minden évben, aki dohányos mellett él, szívproblémák miatt.

150-300 ezer 18 év alatti gyermek szenved a passzív dohányzás miatt bronchitis-ben és tüdőgyulladásban. Közülük nagyjából 10 ezer kórházi kezelésre is szorult.

Asztmás panaszokkal 40 százalékuk keresi fel az orvost. A mellrák, gégerák és egyéb rákfajták kialakulásának kockázata is jóval megemelkedik dohányos környezetben.

Csak 10 perc

A dohányfüst belélegzése után a kutatók szerint 10 perc se telik el, és a füst megkedzi romboló hatását. A gyerekek különösen veszélyben vannak, hiszen még növésben levő szervezetükre főleg árt a dohányfüst, ráadásul ők gyorsabban is lélegeznek a felnőtteknél.

A hirtelen csecsemőhalál, a krónikus köhögés, az asztma, a tüdőgyulladás, bronchitis előfordulása, a fül gyulladása mind köszönhető a dohányfüstnek.

A terhes kismamáknál különösen nagy rombolást végez a dohányfüst: ha a kismama elszív egy-egy szál cigarettát, növeli a hirtelen csecsemőhalál esélyét, a koraszülését, a baba alcsony súllyal születését, az agyi károsodás- és a hiperaktivitás esélyét, a gyermeknek tanulási problémái is lehetnek a későbbiekben.

Hogy kerüljük el a füstöt?

Aki dohányzik, az tegye kint, a levegőn! Próbáljunk mindenkit a környezetünkben rászoktatni, hogy kíméljen meg bennünket a füsttől. Ha valaki érez felelősséget a szerettei, a szívének kedves emberek iránt, akkor űzze a szenvedélyét úgy, hogy őket közben nem károsítja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.