Az MSZP-ben rasszista vonásokat lehet felfedezni

Orbán Viktor vs. Morvai Krisztina - nem biztos, hogy a Fidesz elnöke nyerne

Az MSZP-re való voksolástól óvta a baloldaliakat Tamás Gáspár Miklós, aki szerint Gyurcsány Ferenc egy jobboldali gazdaságpolitikát valósított meg. Tenner György ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, az MSZP-ben rasszista vonásokat vél felfedezni.

2010.02.22 07:00Bencze Áron, ma.hu

Az elbizonytalanodott baloldaliak számára próbált utat mutatni az előző hét végén a Marx Károly Társaság meghívására Tamás Gáspár Miklós filozófus és Tenner György, az Antifasiszta Liga elnöke, akik választ próbáltak adni arra a kérdésre: kire szavazzanak a kommunisták, a baloldaliak?

Az MSZP-re semmiképpen

TGM szerint az elmúlt években a valóban baloldaliak számára az MSZP a kisebbik rosszat jelentette. Mint fogalmazott, ő maga is rájuk szavazott 2006-ban, azonban ezt a hibát ezúttal nem szeretné elkövetni. Magyarázatképpen hozzátette: ez az országgyűlési választás az utolsó esélye a baloldalnak. Véleménye szerint az MSZP bebizonyította, hogy egy polgári, liberális párt, melyben egyetlen elem sem fedezhető fel, ami az egyenlőséghez és az igazságossághoz kapcsolható lenne.

A filozófus ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, a párt jelenlegi frakciójának 70 százalékát mind a mai napig MSZMP-s káderek és volt pártmunkások alkotják. Hozzátette azt is, az MSZP-nek köszönhetően a baloldali politika presztízse hatalmas mértékben csökkent.

A Gyurcsány-Bajnai korszak gazdaságpolitikája jobbra áll az Antall-kormány, és az Orbán-éra gazdaságpolitikájától – figyelmeztetett TGM, aki óva intett attól, hogy bárki is az MSZP-re szavazzon. Mint folytatta, lényegtelen, hogy 2-3 MSZP-s honatyával több vagy kevesebb ül majd a Parlamentben, ezért – amennyiben sikerül összeszedni az elegendő számú kopogtatócédulát - a Zöld Baloldalra kell szavazni. Hozzáfűzte: az LMP sem jó irány, így ha a Zöld Baloldal nem tud indulni a választáson, a valódi baloldaliaknak ebben az esetben érvénytelen szavazatot kell leadniuk.

A következő parlamenti ciklusról szólva kijelentette: a hatékony ellenzék a Jobbik lesz, ők jelentik majd a valódi veszedelmet a Fidesz számára. Tamás Gáspár Miklós nem tart a Fidesz kétharmados győzelmétől. Mint mondta, olyan disznóságokat úgysem tudnának elkövetni, amit 52 százalékos győzelemmel ne tudnának. 

A filozófus kitért azokra a pletykákra is, mely szerint Orbán Viktor elnöki rendszert szeretne kiépíteni. Szavai szerint a Fidesz elnöke nem merne majd belemenni egy ilyen választásba, mert megvan az esélye, hogy kikapna Morvai Krisztinától. 

Fasisztoid állam

Tenner György az elhangzottakra reagálva kijelentette: 100 százalékig egyetért TGM-mel. A lehető legnegatívabb véleményem van az MSZP-ről, melyben felfedeztem rasszista vonásokat is (a miskolci rendőrkapitány MSZP-s megvédésére célzott) – jelentette ki az Antifasiszta Liga alapítója, aki szerint mindezek ellenére az MSZP-re kell szavazni, mert a Fidesz kétharmados győzelme esetén egy fundamentalista típusú, Horty-reinkarnációs jellegű, fasisztoid államot hozna létre. „Holt biztos, hogy mindent elkövetnek majd, hogy a hatalomba bebetonozzák magukat” – jegyezte meg. Szavai szerint a magyar kultúra maradványait is tönkre fogja tenni a Fidesz, és államvallás bevezetésére fognak majd törekedni. 

Szellemi fölény

Ha mindig a jobboldallal foglalkozunk, akkor nem is kell a politikára koncentrálnunk, nem kell a baloldaliság helyzetével sem törődnünk – kontrázott Tamás Gáspár Miklós, azt hangsúlyozva, ha a Zöld Baloldal nem is éri el az 5 százalékot, de legalább megteremtenék az alternatívát a baloldali szavazóknak. A Bajnai-kormány működéséről szólva TGM úgy fogalmazott: jóhiszemű, vak technokraták irányították a kabinetet, akik rosszul tették a dolgukat. Mint folytatta, a Fidesz sokkal értelmesebben politizál, mint az MSZP. 

Tamás Gáspár Miklós arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar XX. századi történelem óta először a jobboldal intellektuális és szellemi fölénybe került a baloldalhoz képest. Példaként említette a jobboldali folyóiratokat, melyek szavai szerint jobb színvonalúak a baloldlai lapoknál.

A beszélgetés végén a hallgatóság közül egy Zöld Baloldali aktivista arra hívta fel a figyelmet, hogy a vidéki baloldaliak teljesen magukra vannak hagyva, ezért tömegesen állnak át a Jobbikhoz. 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.