A megvert nő emberi jogai súlyosan sérültek

Gál Kinga és Bauer Edit levelet írt Viviane Redingnek Malina Hedvig ügyében

Gál Kinga fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő is levelet írt Bauer Edittel, a szlovákiai Magyar Közösség Pártja képviselőjével közösen Viviane Redingnek, az Európai Bizottság alapjogokért, igazságügyért és állampolgárságért felelős tagjának Malina Hedvig ügyében.

2013.04.24 14:08MTI

Az MTI-hez eljuttatott levélben a két képviselő, akik mindketten az EP állampolgári jogokkal, bel- és igazságüggyel foglalkozó állandó bizottságának tagjai, megállapítják, hogy a 2006-ban megvert nő emberi jogai és alapvető szabadságjogai súlyosan sérültek. Gál és Bauer ismerteti Redinggel, hogy Malinát 2006 augusztusában Nyitrán verték meg és rabolták ki, majd egy hónappal később Szlovákia miniszterelnöke és belügyminisztere sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a rendőrség lezárta a nyomozást, a támadás meg sem történt, az egész csak egy, a vizsgái miatt aggódó egyetemista kitalációja volt.
   
A fideszes és az MKP-s képviselő azt is tudatja a biztossal, hogy az ügyben Malina Hedvig a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, majd később sikerült megállapodnia a szlovák hatóságokkal, hogy eláll a strasbourgi pertől, a szlovák kormány pedig "ígéretet tett, hogy bocsánatot kér tőle az őt ért igazságtalanságokért".
   
A képviselők ismertetik, hogy az eredeti ügyben érintettek, akik közben ismét kormányra kerültek, kijelentették, hogy Malina Hedvig nem bizonyította ártatlanságát, és újabb eljárás kezdődött, hogy megkérdőjelezzék, a Nyitrán megvert nő 2006 augusztusában, amikor áldozatként tanúvallomást tett, beszámítható volt-e. A döntés értelmében Malina Hedvignek hosszas vizsgálatoknak kell alávetnie magát egy elmegyógyintézetben, ami ismét sérti alapvető jogait - állapítja meg Bauer és Gál, akik az eljárást abszurdnak nevezik, miután egy öt ország szakértőiből álló nemzetközi bizottság kijelentette, hogy "egészségügyi szempontból a további pszichiátriai és klinikai pszichológiai értékelés a büntetőeljárás keretében indokolatlan, etikátlan" és Malina Hedvig visszaesését okozhatja a poszttraumatikus stressz szindrómába. A szakértők aggodalmuknak adtak hangot, hogy az ügy a tudománnyal való visszaélés gyanúját ébreszti bennük.
   
Bauer Edit és Gál Kinga Viviane Reding támogatását kéri az ügyben annak érdekében, hogy Malina Hedvig alapvető jogainak tiszteletben tartása biztosítva legyen.
   
Kedden Malina Hedvig és ügyvédje az Európai Parlament brüsszeli épületében tartott meghallgatáson ismertette az ügyet, ahol több EP-képviselő is jelen volt. A meghallgatást követően az MTI birtokába került egy levél, amelyen Bauer Edit mellett Tabajdi Csaba és Göncz Kinga EP-képviselők neve szerepel, és amelyet szintén Viviane Redingnek címeztek. Levelükben az EP-képviselők arra kérik az uniós biztost, hogy segítsen olyan kölcsönösen kielégítő megoldást találni az ügyben, amely nem ad teret olyan nacionalista érzelmeknek, amelyek árthatnak a szlovák-magyar kapcsolatoknak mind Szlovákián belül, mind a diplomáciában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.