"Nem verték meg"

Fico szerint hazudott Malina Hedvig

Robert Fico szerint nem történtek meg azok a dolgok, amelyeket Zák-Malina Hedvig a megveretésével kapcsolatban állított - ezt a legerősebb szlovákiai ellenzéki párt vezetője egy politikai vitaműsorban jelentette ki vasárnap.

2012.03.04 18:08MTI

Robert Fico alig egy hónappal azt követően tette ezt a kijelentését, hogy a szlovák kormány - a strasbourgi emberi jogi bíróság ezzel kapcsolatos döntését követően - sajtóközleményben fejezte ki sajnálkozását Malina Hedvig ügye miatt.

"Jogerősen le van zárva, hogy amit Malina Hedvig állított, az nem történt meg" - jelentette ki a baloldali Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) elnöke, Robert Fico a Markíza kereskedelmi televízió politikai vitaműsorában vasárnap. Hozzátette: ma már csak arról folyik a vita, hogy Malina Hedvig ellen folytatódjon-e a hamis tanúzás miatt indult eljárás, vagy sem.

Malina Hedvig kálváriája 2006. augusztus 25-én kezdődött, amikor az akkor 23 éves szlovákiai magyar diáklányt Nyitrán két férfi megverte, a lány vallomása szerint azért, mert magyarul beszélt. Az akkori kormányfő és belügyminisztere (Fico és Robert Kalinák) azonban nyilvánosan megvádolták őt azzal, hogy az eset nem történt meg. Emiatt 2007 májusában hamis tanúzás vádjával a szlovák hatóságok eljárást indítottak Malina Hedvig ellen. Ez az eljárás jelenleg is tart. A szlovákiai politikai pártok támogatottságát kutató felmérések már hónapok óta Robert Fico pártját, a Smert tartják a március 10-én sorra kerülő, előrehozott parlamenti választások legnagyobb esélyesének.

Egyes felmérések szerint Robert Fico a választások során annyi szavazatot szerezhet, ami lehetővé tenné számára, hogy egyedül alakítson kormányt. Fico azonban többször is kizárta az egyedül kormányzás lehetőségét. A szlovák sajtó egy Smer-es többségű kormánykoalíció esetében a Ján Fígel vezette, jobboldali konzervatív Kereszténydemokrata Mozgalmat (KDH) és a Bugár Béla vezette Most-Híd szlovák-magyar pártot tartja Robert Fico legvalószínűbb koalíciós partnereinek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.