A Nyitrán közel hat éve megvert egykori diáklány

Elutasította a kerületi bíróság Malina Hedvig intézeti kivizsgálását

Várhatóan mégsem vetik alá pszichiátriai intézeti kivizsgálásnak Malina-Zák Hedviget, mivel a nyitrai kerületi bíróság elutasította a főügyészség erre vonatkozó indítványát.

2012.09.26 10:40MTI

A vizsgálatnak az azt indítványozó főügyészség szerint arra kellett volna fényt derítenie, hogy milyen elmeállapotban volt Malina Hedvig az őt ért támadás, majd az azt követő kihallgatások idején.

A Nyitrán közel hat éve megvert egykori diáklány - ma kétgyermekes fiatalasszony - intézeti kivizsgálását azt követően kérte az ügyész, hogy a nyitrai járásbíróság által júniusban elrendelt elmeorvosi kivizsgáláson megjelent ugyan, de nem állt szóba a pszichiáterrel.

Az ügyészség indítványát első fokon augusztusban elutasította a nyitrai járásbíróság arra hivatkozva, hogy nem indokolt az intézeti megfigyelés, mivel a szakértők még nem merítették ki a vizsgálat lehetőségeit. A járásbíróság döntése után az ügyészség fellebbezett, és így az ügy a kerületi bíróságra került. A mostani döntés jogerős, de annak kapcsán elvben még mindkét fél fordulhat perorvoslati javaslattal a Legfelsőbb Bírósághoz.

A bíróság egyelőre nem hozta nyilvánosságra döntésének indoklását. "Döntésünk okait először az érdekelt feleknek kézbesítjük" - mondta ezzel kapcsolatban a SME-nek Oliver Kolencík, a nyitrai kerületi bíróság szóvivője. Roman Kvasnica, Malina Hedvig védőügyvédje az MTI-nek azt mondta: egyelőre sem ő, sem védence nem értesült hivatalosan a bíróság döntéséről, így annak okait nem tudja véleményezni, és az esetleges további lépésekről is csak a döntés kézbesítése után lehet szó.

Malina Hedvig ügye 2006. augusztus 25-én kezdődött, amikor az akkor 23 éves diáklányt Nyitrán két bőrfejű megverte, vallomása szerint azért, mert magyarul beszélt. Robert Fico akkori kormányfő és belügyminisztere, Robert Kalinák belügyminiszter azonban nyilvánosan megvádolták őt azzal, hogy az eset nem történt meg, vagy nem úgy, ahogy azt elmondta, s ezért 2007 májusában hamis tanúzás vádjával a hatóságok eljárást indítottak ellene. Ennek az eljárásnak a keretében indítványozta az ügyészség júniusban Malina-Zák Hedvig elmeorvosi kivizsgálását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.