EP-képviselők hallgatták meg

Malina Hedviget a mai napig félelemben tartják

Malina Hedvig Szlovákia teljes jogú állampolgára, és tiszteletben tartja Szlovákia törvényeit, s ha ennek értelmében arra kötelezik, hogy a jövő héten megjelenjen az elmegyógyintézetben, akkor azt is meg fogja tenni.

2013.04.23 20:07MTI

Jelentette ki az Európai Parlament (EP) brüsszeli épületében tartott keddi meghallgatáson saját magáról a szlovákiai magyar nő. Mint ismeretes, 2006 nyarán két ismeretlen verte meg, amiért magyarul beszélt, ruhájára pedig azt írták, hogy a magyaroknak a Duna túloldalán a helyük, és Szlovákia legyen mentes a férgektől. Ebben az ügyben az eljárást nem egészen három héttel később gyanúsítás és vádemelési javaslat nélkül lezárták. Robert Fico, aki akkor is szlovák kormányfő volt, pedig azt mondta, hogy egy vizsgát letenni képtelen magyar diáklány fantazmagóriája az egész eset, a támadás nem történt meg.

A miniszterelnökhöz hasonlóan nyilatkozott a belügyminiszter és a rendőrfőkapitány is. Malina Hedvig pár hónappal később már gyanúsított, majd vádlott lett, a hatóságok félrevezetésével és hamis tanúzással vádolták. Az eljárásban az ügyészség Malina Hedvig 2006-os elmeállapotát is pszichiátriai vizsgálatokkal akarja megállapíttatni, holott egy szakértői csoport szerint ez így nem lehetséges, csak az akkori orvosi feljegyzések és leletek alapján. A szakértők aggodalmuknak adtak hangot, hogy az ügy a tudománnyal való visszaélés gyanúját ébreszti bennük, egy ilyen vizsgálat pedig "indokolatlan és etikátlan", sőt, akár ártalmas is lehetne. Az ügyben ítélkező szlovák törvényszék azt írta elő Malina Hedvignek, hogy működjön együtt a hatóságokkal a vizsgálatban. Ennek értelmében április 30-án kell megjelennie a pszichiátrián.

Azt hitte, rosszabb már nem lehet

A meghallgatást szervező Bauer Edit, aki a szlovákiai Magyar Közösség Pártját képviseli az EP-ben, angolul elmondott bevezetőjében úgy fogalmazott, hogy nem áll távol az igazságtól az, akit a szovjet idők gyakorlatára emlékeztet az eljárás. A szlovákiai magyar politikus szerint ami történik, az "egy fiatal kétgyermekes anya emberi jogainak felháborító lábbal tiprása".

Branislav Jurga, Malina Hedvig ügyvédje ismertette a 2006. augusztus 25., a támadás napja óta eltelt időben történteket, majd rámutatott, hogy bár ügyfelét hamis tanúzással és a hatóságok félrevezetésével vádolják, vagyis azzal, hogy hazudott, az elmúlt években sehonnan nem kaptak választ arra, hogy állításaiból a vád szerint pontosan mi nem volt igaz.

Malina Hedvig a meghallgatáson maga is szóvá tette, hogy hat éve hiába szeretne választ kapni arra a kérdésre, hogy melyik kijelentésével követte el az állítólagos bűncselekményt, amivel vádolják. A 2006-ban megvert nő kijelentette, hogy mind a mai napig módszeresen félelemben tartják.

"Amikor megtámadtak, azt hittem, rosszabb nem történhet velem. Durván bántalmaztak és megaláztak, mégis ma, csaknem hét év után azt kell mondanom, hogy mindazon szörnyűségek közül, amelyeket azóta elkövettek ellenem, még az volt a legkönnyebben feldolgozható" - fogalmazott Malina Hedvig.

Bauer Edit és a szintén néppárti, fideszes Gál Kinga EP-képviselő a meghallgatást követően kiadott közleményében úgy fogalmaz, hogy az eset már túllépte a kisebbségi jogok sérelmének kategóriáját, egy uniós polgár alapvető emberi jogainak lábbal tiprásáról van szó.

"Ez teljességgel elfogadhatatlan és szembe megy minden létező európai normával és uniós gyakorlattal" - idézi Gál Kingát a közlemény.

Veszélyes ügy

Bauer Edit és a szocialista Tabajdi Csaba és Göncz Kinga közös levelet írt Malina Hedvig ügyében Viviane Redingnek, az Európai Bizottság alapvető jogokért felelős tagjának. Az MTI birtokába jutott dokumentum tanúsága szerint az EP-képviselők arra kérik az uniós biztost, hogy segítsen olyan kölcsönösen kielégítő megoldást találni az ügyben, amely nem ad teret olyan nacionalista érzelmeknek, amelyek árthatnak a szlovák-magyar kapcsolatoknak mind Szlovákián belül, mind a diplomáciában. Levelében a három képviselő ismerteti a 2006-ban és azóta történteket, rámutatva, hogy az eset idején Szlovákiában az ultranacionalista Szlovák Nemzeti Párt is tagja volt a kormánykoalíciónak, az azt követő Radicová-kormány viszont hajlandó volt "bocsánatot kérni az eljárás folyamán elkövetett hibákért", ha Malina Hedvig eláll a Szlovákia elleni pertől a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán. Ennek dacára az ügy 2012-ben folytatódott - írják a képviselők.

"Sok kérdés megválaszolatlan az ügyben. Mindazonáltal majdnem világos, hogy az ügyet politikai nyomásra nyitották meg újra, miután Robert Fico újra kormányra került. Ugyanakkor, ha a szlovák hatóságok továbbviszik ezt az ügyet, akkor komoly politikai következményeket kockáztatnak" - írják Redingnek címzett levelükben az EP-képviselők, akik azt kérik a luxemburgi biztostól, hogy vizsgálja meg alaposan a kérdést, és hívja fel a figyelmet erre a "potenciálisan nagyon veszélyes ügyre".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.