Hol vannak már a lovas postakocsik?

Elektromos kézbesítő kisautókat tesztel a Magyar Posta

Új típusú, környezetbarát, elektromos meghajtású kisautók tesztelését kezdte meg a Magyar Posta, az első három olasz gyártmányú jármű Szentendrén kezdi meg a kézbesítést.

2009.01.19 08:30MTI

Horváth Sándor, a társaság logisztikai vezetője elmondta, hogy a Magyar Posta 3700 járműve évente hozzávetően 80 millió kilométert tesz meg a kézbesítői feladatok ellátása során. A 900 motorkerékpáros munkájának megkönnyítését szolgálja a korszerű járművek beszerzése.

Ezeket az egyszemélyes kisautókat az olasz posta által kezdeményezett GreenPost akció keretében fejlesztették ki, és az olaszokon kívül a belga, a bolgár és a magyar szakemberek is részt vesznek a próbákban. A tapasztalatokat nyár végén teszik majd közzé, és ha jók az eredmények, indulhat a sorozatgyártás.

Az óránként 45 kilométeres sebességgel is futtatható kis járművet azért tesztelik éppen Szentendrén, mert itt a történelmi belvárosban a korlátozó közlekedési szabályok miatt motorral nehezebb a postások dolga. Számítások szerint egy ilyen járműnek hasonló az ára a motorbicikliéhez, de környezetkímélők, és az olcsóbb üzemanyag révén évi 1000 euró körüli összeget takaríthat meg járművenként a posta.

Horváth Sándor arra is kitért, hogy a posta megkezdte gázüzemelésű autók fejlesztését. Egyébként elektromos járműveket is közlekedtetnek a budapesti Várban, Székesfehérváron és Pécsett. Ugyanakkor a posta új tendert írt ki a postai biciklipark lecserélésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.