Temetőben vigadoztak a halottak üdvéért

Bizarr ünneplés: halottak fölött sütötték a flekkent

Némelyek számára kissé morbid, de van, akinek teljesen megszokott dolog, hogy óriási bulival tisztelegnek a halottak emléke előtt. De még így is meglepő, hogy a sírok fölött sütik a húst!

2011.05.02 14:29ma.hu

Ahány kultúra, annyi szokás - mondhatnánk, és erre ismét egy igen szemléletes példát tudunk felhozni. Abban még semmi extra nincs, hogy a romák ugyanúgy tisztelegni szoktak a halottak emléke előtt, ahogy bármely más népcsoport.

A keresztény hagyományokhoz szokott magyaroknak persze már az is kissé különösen hathat, hogy mindezt mulatozva teszik, hisz errefelé inkább a sírás, a csendes megemlékezés, a visszafogottság jellemző. De hallottunk már épp eleget arról, hogy bizonyos vallásokban és közösségekben inkább megünneplik, hogy a halott elhagyhatta a sanyarú földi létet és valami jobb helyre került, így ezen nem lepődünk meg.

Azon a kissé bizarrnak ható szokáson már annál inkább, amit tegnap a romániai romák rendeztek.

Fotó: manna.ro


A nép hagyománya szerint ilyentájt szokták tiszteletüket tenni a halottak előtt, amit mulatozással fejelnek meg és persze óriási eszem-iszommal. Nem is lenne ezzel semmi baj, csakhogy mindezt a temetőben, halottaik fölött tették, szó szerint a sírok fölött sütötték a flekkent, tették mindezt úgy, hogy álláspontjuk szerint ilyenkor körülveszik őket a jó szellemek - adta hírül a manna.ro.

"Ez a hagyomány nálunk, lakomát csapunk a halottak tiszteletére. Húst sütünk, szendvicset készítünk, paradicsomot eszünk, bort, whiskyt vagy vodkát iszunk. A románokat is megkínáljuk" - mondta Didi Stănescu cigányvajda.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.