Még az ingatlanárak is felmentek

Skóciát "hódító Vilmos" St Andrews-i évei

Még az ingatlanárakat is felhajtotta Vilmos herceg a St Andrews Egyetem vonzáskörében, amikor megkezdte tanulmányait, nem beszélve arról, hogy mekkora lökést adott - akaratlanul - a jelentkezők számának.

2011.04.24 17:38MTI

II. Erzsébet brit királynő elsőszülött fiának elsőszülött fia - és ennek okán trónörökös - 2001-ben kezdte meg a tanulást a skóciai egyetemen, aminek azonban már 2000-ben hatása volt a környékre, mivel annak az évnek augusztusában jelentették be a hírt. A 16 ezer lelkes település azután lelkesen üdvözölte Vilmost, akit Skócia iránti szeretete vezérelt az 1413-ban alapított, legrégibb skót egyetemre az "esélyesebb" Cambridge vagy Oxford helyett.
   
A trónörökösi jelenlét egyik évről a másikra 44 százalékkal tette kívánatosabbá az egyetemet a brit továbbtanulók körében - főként a lányok száma szökkent nagyot -, de a külföldiek is "beindultak": kétszer annyian jelentkeztek, mint korábban.

A kisvárost eladdig legfeljebb golfpályái, tiszta tengerpartja és történelmi épületei révén ismerték valamelyest, ám Skóciát "hódító Vilmos" egy csapásra világhírűvé tette - akaratlanul. Ő maga - egy diáktársa visszaemlékezése szerint - teljesen átlagos öltözékben - farmernadrágban és pulóverben - érkezett meg 2001 szeptemberében az egyetemre, apja, Károly herceg kíséretében. Az apa-fia tanévkezdési érkezés megszokott, ám ezúttal a közlekedés megállt - a rendőrség "stoppolt" -, Vilmost pedig az utcákon lelkesen üdvözölték több százan.
   
A herceg azután művészettörténetet tanult, majd áttért a földrajzra. Hétköznapjairól nemigen szivárgott ki semmilyen hír, a hallgatókat figyelmeztették, hogy a kicsapást kockáztatja, aki bármilyen "felséges sztorival" szolgál a sajtónak. Vilmos amúgy sem élt "szenzációsan", visszafogott énű. Öccse, Harry herceg elmondása szerint az esküvőjét is legszívesebben egészen szűk körben tartaná.
   
Vilmos mennyasszonyát, Kate Middletont is a St Andrews-nak köszönheti, ami nem csoda. Ez Nagy-Britannia első számú "párösszehozó" egyeteme, a hallgatók 10 százaléka talál rá falai közt jövendőbelijére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.