A pap megtagadja a zsugás családnak a temetést

Kiskapu? Hullát bérelnek, hogy kártyázhassanak

Megelégelte egy pap, hogy a halottvirrasztáson bűnszervezetek játsszák ki a törvényeket, ezért ahol lapot talál a gyászolók kezében, ott nem mond beszédet a halott lelki üdvéért.

2011.02.18 18:29ma.hu; MTI

Egy régi manilai szokás szerint a temetést megelőző éjszakán a virrasztók legálisan kártyázhatnak, az összejött nyeremény pedig a halott családját illeti, afféle temetési segélyként. A Fülöp-szigeteken ez az egyik olyan ritka kivétel, amikor a kártyázás nem ütközik törvénybe.

Csakhogy erre a helyi bűnszövetkezetek is rájöttek, és egy ideje megszaporodtak azok a temetések, ahol pusztán a virrasztás kedvéért rendezik meg a szertartást, pontosabban a zsugázásért.

A lebukás elkerülése végett persze igazi temetésre van szükség, papot hívnak, és hogy ne tűnjön fel az üres koporsó, bérlik a halottat - a hírek arról nem szólnak, hogy a kibérelt, majd elföldelt ember valódi rokonsága hogyan kapja vissza szerettét.

Valentine Dimoc atya azonban megelégelte, hogy jóhiszeműen vonják bele ilyen illegális tevékenységbe, a hatóságok pedig tétlenül nézik az újonnan kialakult gyakorlatot.

Mivel nem tudja megállapítani, hogy a holttest "saját", vagy bérhulla, az egyszerűbb megoldást választotta: ahol kártyázáson kapja a virrasztókat, ott biztos ami biztos, inkább nem tartja meg a szertartást.

Egy fecske persze ott se csinál nyarat, de ha kellő számú tiszteletes csatlakozik a kezdeményezéséhez, a zsugások remélhetőleg nem tömeges elhalálozással oldják meg szenvedélyük gyakorlását!

Fotó: PictureMyWorld


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.