Megalázó nyugdíjat kapnak a művészek

Korda Györgynek 28 ezerrel szúrják ki a szemét

Ha a nyugdíjas művészek nem hakniznának, bizony sokuknak még a havi rezsi befizetése is komoly nehézséget okozna. Egy felmérés szerint a nyugdíjminimum rekordját Korda György tartja.

2010.08.04 17:00

Mindössze 28 ezer forint üti havonta Korda György markát nyugdíjjáradék címén – tudta meg a Napi Ász. Az énekes „megalázóan alacsonynak” tartja ezt az összeget, mivel elmondása szerint amióta csak dolgozik, mindig rendesen levonták tőle a nyugdíjjárulékot és egyéb terheket.

Ugyanakkor állami pénzen se nyaralni nem volt, se kórházi ellátást nem vett igénybe. A felháborodott pókerkirály – akinek anyósa havi 80 ezer forint özvegyi nyugdíjat kap – hozzátette, szerinte nemcsak ő, de az összes hozzá hasonló művész legalább 80-100 ezer forintos nyugdíjat érdemelne.

A színészek, zenészek valóban nem tudnának megélni, ha kizárólag a nyugdíjukra kellene támaszkodni.

A Pénzcentrum listája szerint Kordánál alig 2000 forinttal kap többet Nagy Feró, a szintén énekes Komár László pedig havi 34 ezer forintért élvezhetné a pihenőéveket.

A rock and roll egyik hazai királya korábban némi iróniával jegyezte meg, hogy nyugdíjasként az egyetlen öröme az ingyenes tömegközlekedés lehetne, de azzal ritkán utazik.

Bár a haknizásból elő tudja teremteni a „rock’n’roll életformához” szükséges feltételeket, ő sem érti, hogy a 48 évnyi munka és járulékfizetés után hogyan jött ki a 34 ezer forintnyi havi apanázs.

Gesztesi Károly ősszel megy nyugdíjba, neki a hírek szerint 40 ezer forintot fog hozni a postás, de Vikidál Gyula, Maros Gábor és Bergendy István sem lépi át az 50 ezres határt.

Utóbbi elmesélte a Pénzpiacnak, hogy még nyugdíjba vonulásakor kapott egy értesítést a számára kiszámított nyugdíj összegéről: 4711 forintról szólt a papír. Amikor élt az értesítőben felkínált fellebbezési lehetőséggel, akkor a hivatal sűrű elnézések közepette, számítási hibára hivatkozva levitte az összeget 4311 forintra. Bergendy azóta nem mer reklamálni.

A listában csak Medveczky Ilona és Daróczi „Choli” József éri el azt az összeget, ami egy aktív, bár minimálbérért dolgozó munkás fizetésével egyezik meg, előbbi nem egész 53 ezer forintot kap havonta, utóbbi eléri a 70 ezret.

A nemzetközi hírnévre szert tett, egykor hercegfeleségként élő Medveczky Ilonának meg kellett tanulnia, hogyan spóroljon: korábbi éveiben komplett személyzet gondoskodott a házimunkáról vagy a ház körüli teendőkről. Ezekről a luxusigényekről már lemondott, maga végzi a teendők többségét, vagy a barátok segítségét veszi igénybe, de a többszázmilliós budai villától nem tud megválni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.