Március 9-én született New Yorkban

Barbie ünnepel! Ötven éves a hosszú lábú plasztik baba

Barbie volt már színésznő, balerina, űrhajós, koncertzongorista és még mindig hármat adnak el belőle másodpercenként.

2009.03.07 19:35MTI

Hétfőn lesz 50 éves Barbie, az egyszerre imádott és támadott legendás amerikai baba, amely 1959. március 9-én, a New York-i játékkiállításon kezdte meg karrierjét. 

A hosszú lábú, szőke babát - amely lányok nemzedékei számára vált példaképpé - fehér-fekete csíkos fürdőruhában, lófarkas frizurával, arany karika fülbevalókkal ismerhette meg a világ, Barbie akkor hivatásos modell volt. 

Egy Barbie-baba 1959-ben 3 dollárba került, s még abban az évben 300 ezer darab kelt el belőle. A Mattel játékcég új modellel, a fél évszázaddal ezelőtti baba modern változatával ünnepli az évfordulót. Az új figurát pontosan hétfőn éjfélkor mutatják be a közönségnek és a nosztalgia jegyében egy hétig 3 dollárért fogják árusítani. 

A valószerűtlenül karcsú Barbie az évtizedek során volt már színésznő, balerina, koncertzongorista és űrhajós, de orvosként és autóversenyzőként is "dolgozott", sőt, 2004-ben az elnökválasztáson is indult. 

Barbie-t Ruth Handler, Lengyelországból bevándorolt zsidó szülők tizedik gyereke találta ki egy akkori német baba, Bild-Lilli alapján, amelyet Bécsben látott. 

Lányáról, Barbaráról nevezte el. Az 50-es években a kislányok csak olyan babákkal játszhattak, amelyek gyerekek voltak, így ők csak anyák lehettek. A nagy újítás az volt, hogy Barbie nagy lány volt, így a gyerekek álmaikat, vágyaikat helyezhették bele. Barbie - teljes nevén Barbara Millicent Roberts - ma már szinte minden amerikai otthon lakója. A Mattel szerint másodpercenként 3 Barbie-t adnak el a világon

. A 3 és 10 év közötti amerikai lányok 90 százalékának legalább egy ilyen babája van, a 3-6 éves korosztályra leszűkítve pedig egy kislánynak átlagosan 12 Barbie-ja van. A lányok azonban nem mindenhol játszhatnak Barbie-val; az amerikai babát Szaúd-Arábiában például túlságosan kihívó öltözéke és megbotránkoztató külseje miatt 2003-ban betiltották.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.