Végleg a lakása rabja maradhat a nő

Tíz év után mert kilépni a házból - és belezuhant egy aknába

Tíz éve agórafóbiája van, a lakásból sem mert kilépni a nő, de végre a hosszas terápia hatni kezdett és a beteg kilépett a házából. A harmadik alkalommal darabokra törte magát.

2015.04.23 10:08ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/sippakorn (Képünk illusztráció!)

Az elmúlt tíz évben Janet Faal nem sűrűn láthatta a szabad eget, legfeljebb ha az otthona ablakán keresztül nézett ki, az 57 éves brit nagymama ugyanis agórafóbiás, vagyis retteg a nyíílt terektől, ahol ráadásul sok ember járkál. Lényegében egyfajta tériszony, csak ő nem a magasságtól fél, hanem attól, hogy nem védik őt a háza falai. A nyugat-sussexi Crawleyben élő nő tíz év után mégis rávette magát, hogy apránként megpróbál hozzászokni a házon kívüli élethez is, és mivel az első két próbálkozása sikerrel zárult, nemrég úgy döntött, harmadszor is kisétál az utcára egy barátja segítségével.

Ám elég volt egyetlen rossz lépés, és Janet a következő pillanatban egy akna mélyén találta magát, ami fölött a tető már annyira el volt rozsdásodva, hogy a nő súlya alatt beszakadt. Az asszonynak eltört a lába és az arcán is nyomokat hagyott az esés, de ami még rosszabb: most úgy érzi, örökre visszavetette az eddig elért fejlődést, sőt, lehet, hogy soha többé nem fog tudni újra kilépni a házból, azután sem, ha a lába már meggyógyult.

A nő fia, Andy MacDonald szintén amiatt aggódik, hogy a pánikbetegséggel szemben elveszítette a csatát, és képtelen elhinni, hogy az érintett terület tulajdonosa ennyire hanyag legyen. Most azért küzd, hogy a tulajdonos kicserélje a csatornafedelet, legalább más ne járjon úgy, mint az anyja - számolt be a brit Metro című lap.

Ha Ön vagy valaki a környezetében ehhez hasonló vagy más jellegű fóbiával küzd, keresse fel a http://www.pszichorendeles.eu című oldalt, ahol szakembertől kaphat segítséget!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.