Magyarázkodik a színész

Bocsánatot kért Ben Affleck: "nem kellene szégyenkeznem az ősöm miatt"

Magyarázkodásra kényszerült Ben Affleck, miután kiderült, hogy az ő kérésére hagytak ki egy fontos részt az elődeit felsorakoztató dokumentumfilmből. A színész most nyilvánosan bocsánatot kért.

2015.04.22 12:00ma.hu

A nyilvánosság előtt kért bocsánatot Ben Affleck amiatt, hogy nemrég kitudódott: az ő kérésére hagyták ki az őseit felsorakoztató dokumentumfilmből az egykori rabszolgatartó felmenőt. A "Finding Your Roots" című sorozatban a hírességek elődeit kutatják fel a készítők, ám néhány napja a WikiLeaks révén napvilágra került, hogy a színész arra kérte a szerkesztőket: hallgassák el, hogy az egyik őse rabszolgákat tartott. Ez azért különösen kényes pont Affleck számára, mert számos karitatív tevékenységben vesz részt és több alapítványt is támogat, amelyek teljesen összeegyeztethetetlenek az emberi elnyomással.

Fotó: Wikipedia/Gage Skidmore

A műsor házigazdája, Henry Louis Gates Jr. és a gyártásért felelős Sony vezetője, Michael Lynton ugyan aggódott, hogy később a cenzúra vádja illetheti őket a sztár "szégyenfoltjának" eltitkolásáért, de amikor az ügy kipattant, azzal magyarázták a kérdéses előd kivágását, hogy "önálló szerkesztői döntésként érdekesebb ősöket" mutattak be a rabszolgatartó helyett. Ők konkrétan egy függetlenségi háborúhoz kapcsolható személy, egy okkultizmus-rajongó, és Affleck édesanyja volt, utóbbi nemcsak azért, mert fontos szerepet töltött be a színész életében, hanem azért is, mert részt vett az 1964-ben Mississippiben lezajlott Freedom Summerben.

Az ügy azonban nagy visszhangot keltett, és Affleck a Facebookon reagált a felmerült vádakra és kérdésekre. "Sajnálom, hogy az első gondolatom az volt, hogy a rabszolgaság kérdése ne szerepeljen a történetben" - írta, hozzátéve, hogy valójában már rájött, ez egy elszalasztott lehetőség volt. Mint fogalmazott, az őseink tetteiért sem dicséretet nem érdemlünk, sem hibáztatni nem lehet a mai embereket, de ez a történet jól rámutatott arra, hogy az amerikai nemzet még mindig mennyire küszködik a rabszolgaság szörnyű emlékével.

"Nagyon örülök, hogy a történetem - ha közvetve is, de - hozzájárul a további beszélgetésekhez. Bár nem örülök annak, hogy egy ilyen fickó volt az ősöm, boldog vagyok, hogy a példája révén beszélhetünk a hazám történelméről" - írta Affleck.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.