Nem büszke a rabszolgatartó ősre

Kitudódott Ben Affleck szégyene

Megpróbálta eltitkolni, de egy feltört levelezésből most fény derült Ben Affleck családi titkára, amit még a róla szóló dokumentumfilmből is sikerült egy megegyezéssel kivágatni.

2015.04.20 16:00MTI
Fotó: Wikipedia/Gage Skidmore

Ben Afflecknek sikerült elérnie, hogy a gyökereit firtató tévés dokumentumfilmben ne essen szó rabszolgatartó őséről. A WikiLeaks portál által kiszivárogtatott, a Sony filmstúdió számítógépes rendszerének tavalyi feltöréséből származó elektronikus levelek tanúsága szerint a hollywoodi filmcsillag azt kérte a PBS tévécsatorna Finding Your Roots című, hírességek őseit bemutató dokumentumfilm-sorozatának készítőitől, hogy a róla szóló epizódban ne tegyenek említést arról az őséről, akinek hajdan rabszolgái voltak.

A tavaly októberben adásba került, Affleck gyökereinek szentelt dokumentumfilm nem is foglalkozott a rabszolgatartó őssel. Gates aggódott, hogy ha enged a nyomásnak, a cenzúra vádjával illethetik és csorbát szenvedhet a műsor hitelesség. A Sony vezetője azonban amellett foglalt állást, hogy vágják ki a műsorból a rabszolgatartó felmenőre vonatkozó részt, de figyelmeztetett, hogy ha ez kiderül, mindkét félnek kellemetlen lesz.

A levelek nem említik név szerint Ben Afflecket, de a sztár és a Batman emlegetéséből egyértelmű, hogy kiről van szó. A botrányra reagálva a PBS és a műsor atyja, Gates azt hangoztatja, hogy nem gyakoroltak cenzúrát, hanem "önálló szerkesztői döntésként érdekesebb ősöket" mutattak be a rabszolgatartó felmenő helyett. Az Oscar-díjas Ben Afflecknek azért lehetett volna kínos a rabszolgatartó ős felemlegetése, mert számos liberális és karitatív ügyet felkarol, egyebek közt humanitárius tevékenységet finanszíroz az afrikai Kongóban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.