A legfiatalabb hibernált ember

Kétévesen fagyasztották le - hátha egyszer még megmenthetik az életét

A világ eddigi legfiatalabb embere az a thaiföldi kislány, aki mindössze kétéves volt, amikor lefagyasztották egy későbbi újraélesztés reményében, hátha akkor meg lehet gyógyítani a rákját.

2015.04.20 20:00ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/Keerati

A kétéves thaiföldi kislány alighanem a világ legfiatalabb személye, akit azért tartósítottak fagyasztással, hogy később esélyt kapjon az életre. A kis Matheryn Noavaratpong élete egy agydaganat miatt lett szívfacsaróan rövid, szülei pedig úgy döntöttek, lefagyasztatják a csöpp holttestet, hogy majd egyszer, amikor az orvostudomány már kellően fejlett lesz ennek a betegségnek a gyógyításához, akkor újraélesszék.

A kislánynál egy 11 centiméteres daganatot találtak, amit ugyan egy bonyolult műtéttel eltávolítottak, de a gyermek januárban mégis belehalt a betegségbe. Pontosabban csak belehalt volna, mert a családja hiába döntötte el, hogy kikapcsolják a létfenntartó gépeket, az utolsó pillanatban meggondolták magukat és elhatározták, hogy inkább másképp próbálnak meg segíteni rajta és szükség esetén visszahozni őt az életbe.

Felvették a kapcsolatot az amerikai Alcor Life Extension Foundation nevű szervezettel, melynek alkalmazottai egy úgynevezett krioprotektoros eljárást végeztek el Matheryn testén, mielőtt Arizonába szállították. Az agyát kivették a koponyából, azt most egy rozsdamentes acélból készült vákuumos edényben őrzik, amit folyékony nitrogénnel töltöttek fel. A testet "krio-fagyasztásban" tartják, míg a gyógymódot fel nem találják az agydaganatra - számolt be a Mirror című lap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.