Fagyálló anyag hideg égöv alatt élő halak vérében

Önmagát hibernálja az antarktiszi hal

Egy önmagát a hideg és hosszú tél idejére hibernáló halfajra bukkantak tudósok a déli sarkvidéken.

2008.03.05 13:04MTI

A Notothenia coriiceps nevű sügérféle a tél közeledtével alvóhelyet keres, hasonlóan az olyan téli álmot alvó szárazföldi állatokhoz, mint a sün - jelentették be brit tudósok. A kutatók azt már korábban is tudták, hogy a hideg égöv alatt élő halak vérében "fagyálló" anyag kering, a notothenia hideg elleni védekezése azonban mindeddig ismeretlen volt.

"Úgy tűnik, hogy a rövid sarkvidéki nyár idején energiát gyűjtenek, majd a téli szezonban hibernálódnak, ilyenkor úgy szabályozzák szervezetüket, hogy az a lehető legkevesebb erőforrást használja fel" - mondta Keiron Fraser, a Brit Antarktisz-kutató csoport tagja. Fraser és kollégái a PLoS One című online szakfolyóiratban számoltak be felfedezésükről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.