Centiken múlt a fenegyerek élete

Az életével játszott, de bámulatosat alkotott a siklóernyős

Egyetlen apró hiba is elég lett volna, hogy a chilei siklóernyős egészen más miatt kerüljön a figyelem középpontjába. Az életveszélyes mutatvány azonban sikerült, de azért ne próbálják utánozni!

2015.04.10 12:00ma.hu
Fotó: YouTube/Sebastian Alvarez

A siklórepülésben alapvetően nincs semmi extra: az ember megtanulja, hogyan feszítse ki a karjait és a lábait, aztán csak felfekszik a megfelelő széláramlatra és már repül is. Az elmélet körülbelül ennyiből áll, a gyakorlati rész persze már egy kicsivel bonyolultabb, hisz tényleg egy csomó dologra oda kell figyelni, például hogy az ember ne zuhanjon le két "légáramlat" közt bukórepülésben. A haladóbbak már azt is meg tudják tervezni - nagyjából -, hogy hol szeretnének földet érni.

Valahogy így kezdhette Sebastian Alvarez is, aki a chilei Santiagóban nőtt fel. Csak aztán addig-addig gyakorolt, míg a repülés precizitását tökélyre fejlesztette, és ennek bizonyítékaként egy valóban életveszélyes gyakorlatot hajtott végre egy már nem működő vulkán fölött. Megkérte két barátját, hogy tartsanak magasra egy puha fából készült zászlót - ami hazája színeire lett festve -, aztán nekilódult a szomszédos csúcsról, hogy a fejével törje át a zászlólapot.

Nem túlzás: már néhány centis tévedés is végzetes lehetett volna: ha túl alacsonyra ereszkedik, könnyen elveszíthette volna a felhajtóerőt, de az a veszély is megvolt, hogy lelöki a sziklaszirten álló két barátját. A mutatvány azonban sikerült, így nem egy újabb tragédiával gyarapodott a világ híreinek száma, hanem egy sikertörténettel. Azért a biztonság kedvéért azt tanácsoljuk: ne próbálják utánozni!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.