Nincs több elveszett holttest - de miről mesélnek?

Francia repülőgép-katasztrófa: mobiltelefon memóriakártyája lehet a titok nyitja?

A francia csendőrség egy héttel a tragédia után, kedd estére összeszedte az összes emberi maradványt a helyszínen, most a személyes tárgyak következnek, amelyek közt máris akadt egy érdekes darab.

2015.04.01 07:52ma.hu

A francia csendőrség kedd esti bejelentése szerint befejeződött a Germanwings lezuhant repülőgépén utazók maradványainak összegyűjtése a francia Alpok hegyoldalában, a katasztrófa helyszínén, ezután az áldozatok személyes holmijainak összegyűjtése következik. Közben a szakértők a tetemek maradványait és az áldozatok pontos kilétét azonosítják, ebben a napvilágot látott hírek szerint sok esetben csak a DNS lesz a segítségükre, mert a földet érés után nemcsak a repülőgép szakadt darabokra és szóródott szét hatalmas területen.

A nyomok szaporodása azonban nemhogy nem viszi közelebb a nyomozókat a katasztrófa okának magyarázatához, hanem újabb és újabb kérdéseket vetnek fel. Bár a 150 halálos áldozatot követelő zuhanás után már röviddel bejárta a világsajtót, hogy a katasztrófa okozója egyértelműen és kizárólag a depresszióval küszködő másodpilóta volt, ezt a magyarázatot egyre többen vonják kétségbe.

Fotó: freedigitalphotos.net/artur84

Egy most állítólag előkerült mobiltelefonos memóriakártya tovább erősíti a kételyeket - feltéve, ha valóban létezik, és nem a német és francia bulvársajtó szenzációhajhász szerzőinek fejéből pattant ki a sztori. A ParisMatch című francia magazin és Németország legnagyobb bulvárlapja, a Bild is beszámolt arról a memóriakártyáról, amely információjuk szerint a katasztrófa helyszínéről került elő és egy olyan videót tartalmaz, ami a becsapódás előtti másodperceket mutatja.

A Bild beszámolója szerint a felvétel rendkívül homályos és senkit nem lehet rajta azonosítani, viszont jól hallhatók a sikoltozó utasok és az, hogy különböző nyelveken mindenki Isten nevét kiáltozza. Aztán több, minimum három fémes csapódás hallatszik, a feltételezések szerint ez lehetett a pilótafülkéből kizárt és oda kétségbeesetten bejutni próbáló kapitány küszködése, eddig egyértelműen fejszéről beszéltek a nyomozók, de tulajdonképp bármilyen más fém - például az utastérben lévő tűzoltókészülék - lehetett.

A titokzatos videón az is jól hallatszik - folytatódik a bulvárlap beszámolója -, ahogyan a kétgyermekes Patrick Sondenheimer dühösen kiabál: "nyissa ki azt a k*va ajtót!", az utasok egyre erősödő sikoltozása közepette. Aztán egy hatalmas robaj rázta meg a gépet, és még egy darabig hallatszanak a rémült kiáltások, mielőtt minden végleg elhalkul. Az állítólagos felvételt egyik bulvárlap sem tette közzé, csak annyit írtak, hogy egy, a vizsgálathoz "nagyon közeli forrástól" szerezték meg, és hogy a gép hátsó részéből vették fel, de nem tudni, az egyik utas rögzítette-e vagy egy légiutas-kísérő.

Jean-Marc Menichini, a francia rendőrség szóvivője cáfolta, hogy a pletykalapok ilyen filmfelvételt találhattak, bár azt elismerte, hogy több mobiltelefont is összeszedtek a katasztrófa helyszínén, ezek tartalmát folyamatosan vizsgálják.

A Germanwings német légitársaság Barcelonából Düsseldorfba tartó Airbus A320-as gépe, fedélzetén 150 emberrel március 24-én délelőtt csapódott egy hegyoldalnak Franciaország déli részén, az Alpokban. A katasztrófa körülményeinek vizsgálatát vezető marseille-i ügyészség szerint a másodpilóta bezárkózott a pilótafülkébe, és valószínűleg szándékosan kormányozta a repülőt a hegyoldalnak.

A pilóták beszélgetését rögzítő feketedoboz erősen sérült állapotban ugyan, de röviddel a katasztrófa után előkerült, az ezen hallható részletek alapján feltételezi a nyomozóügyészség, hogy Andreas Lubitz öngyilkos merényletet követett el, a gép repülési adatait rögzítő második feketedobozt ugyanakkor még mindig keresik a rendőrök.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.