Franciaországi légikatasztrófa

300 millió dollárt különítettek el a katasztrófa költségeire

Az összeg nagysága arra utal, hogy a biztosítók kártérítési eljárásokra számítanak.

2015.03.31 11:53MTI
Forrás: MTI

A német Lufthansa csoportnak biztosítási szolgáltatásokat nyújtó cégek konzorciuma 300 millió dollárt különített el a csoporthoz tartozó Germanwings légitársaság franciaországi katasztrófájának költségeire, az összeg nagysága arra utal, hogy a biztosítók kártérítési eljárásokra számítanak - írta a Handelsblatt kedden.

A német üzleti lap értesülése szerint az Allianz vezette konzorcium tagjai már az előző hét végén megállapodtak abban, hogy 300 millió dollár tartalékot képeznek a Germanwings-gép körüli ügyekre.

A biztosítók rendszerint személyenként egymillió dollár kártérítéssel kalkulálnak halálos légiközlekedési balesetek esetén. Ez 150 millió dollárt jelent a francia Alpokban az előző héten kedden lezuhant Germanwings-járat esetében. További költség adódik a repülőgépre kötött biztosításból. A lap szerint az Airbus A320-as gépet 6,5 millió dollárra biztosították.

A konzorcium ennél jóval nagyobb összeget tett félre, amiből arra lehet következtetni, hogy a biztosítók elhúzódó és sok pénzbe kerülő kártérítési eljárásokra számítanak. Elsősorban amerikai állampolgárok perelhetnek - írta a Handelsblatt. A Lufthansa nem kommentálta a lap információit.

A Germanwings 4U 9525-ös jelzésű, Barcelonából Düsseldorfba közlekedő járata március 24-én délelőtt hegyoldalnak csapódott Franciaország déli részén, az Alpokban. A fedélzeten 150 ember tartózkodott, köztük 3 amerikai állampolgár.

A katasztrófa körülményeit vizsgáló hatóságok eddigi megállapításai szerint a másodpilóta valószínűleg szándékosan kormányozta a gépet a hegyoldalnak. Kiderült, hogy a másodpilóta öngyilkossági hajlam miatt pszichoterápiás kezelésben részesült, még mielőtt megkezdte a pilótaképzést. A lakásában lefoglalt iratok között betegállományba helyezésről szóló aktuális, a katasztrófa napjára is vonatkozó, összetépett dokumentumok is voltak, ami arra utal, hogy beteg volt és ezt titkolta.

A Lufthansa hangsúlyozza, hogy nem volt tudomása a másodpilóta korábbi pszichés megbetegedéséről és arról, hogy betegállományban kellett volna lennie. Amennyiben az áldozatok hozzátartozói beperlik a céget, hihetővé kell tennie, hogy nem tudta volna megakadályozni a katasztrófát. A bíróságoknak pedig mérlegelniük kell egyebek között azt, hogy milyen jelentősége van annak a körülménynek, hogy a társaság nem veti alá pilótáit rendszeres pszichológiai vizsgálatnak - emelte ki a Handelsblatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.