Gyilkossággal vádolják a fogorvost

Belehalt a beteg a maratoni foghúzásba

Egyszerre készült eltávolítani egy betegének 20 fogát a fogorvos, ám a műtét váratlanul drámai fordulatot vett, a beteg állapota rohamosan romlott, végül belehalt a megpróbáltatásokba.

2015.02.19 18:00ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/David Castillo Dominici

Gondatlan emberölés és bizonyítékok meghamisítása vádjával állították bíróság elé Rashmi Patelt, a connecticuti Enfieldben praktizált fogorvost, napra pontosan egy évvel azután, hogy a rendelőjében életét vesztette egy páciense. Az orvos tavaly február 17-ére rendelte be egy 64 éves betegét, hogy egy maratoni operáció során eltávolítsa 20 fogát. A műtét nemcsak az azt végző orvosnak és a segítőinek volt megterhelő, hanem a betegnek is, szervezete nehezen viselte a megpróbáltatásokat, így egy idő után az életfunkciói rohamosan romlani kezdtek.

A vádirat szerint egy ponton az asszisztensei már könyörögtek az orvosnak, hogy hagyja abba a beavatkozást, mert a beteg véroxigén-szintje annyira meredeken zuhant, ráadásul furcsa, gurgulázó hang tört fel a torkából, Patel azonban még akkor is folytatta a húzássorozatot, amikor Judith Gan már elveszítette az eszméletét. Mire az asszisztensek felhívták a 911-et, a nő keringése már összeomlott és a kórházba szállítása után már csak a halálát tudták megállapítani. Utóbb kiderült, hogy a betegnek kiterjedt kórtörténete volt, ismert betegségei közt pedig szerepeltek a szívproblémák is.

Patel 2003-ban kapott orvosi engedélyt, ezt azonnal felfüggesztették a haláleset után, decemberben pedig a fogászati fórum eltiltotta őt az altatásban végzett kezelésektől. A fogorvos a New York-i Buffalóban szerezte a műtétekre is feljogosító diplomáját és két magánklinikát is nyitott Connecticutban, az egyiket Torringtonban, a másikat pedig a későbbi tragédia helyszínéül is szolgáló Enfieldben.

2009-ben már indult egy műhibaper ellene "silány fogorvosi munka" miatt, a bíróság akkor 500 ezer dollár kártérítést ítélt meg Doreen Jasonis számára, ám Patel fellebbezett és végül peren kívüli egyezség született - emlékeztetett a NY Daily News. 2013. december 5-én egy 55 éves beteg került a fogorvos klinikájára, a műtéte közben neki is leállt a légzése, majd hat napot kellett kórházban töltenie, mert szív- és tüdőkárosodást szenvedett - áll a bírósági jegyzőkönyvben. A mostani eset miatt a keddi letartóztatást követően Patel letette a 25 ezer dolláros óvadékot, a bíróságra néhány hét múlva kell visszatérnie.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.