Hosszúra nyúlt a munkamentes időszak

Elfogyott a türelem: 24 éve volt "szabadságon", most kirúgták

Egy kicsit lazán vette a munkahelyi kötelezettségeket egy köztitsztviselő, aki pontosan 24 évvel ezelőtt jelent meg utoljára a munkahelyén, de csak most sikerült végérvényesen kirúgni.

2015.01.09 12:00ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/pat138241

Nem mondhatni, hogy az indiai hatóságok elkapkodják a dolgokat, bár ez erősen köszönhető annak is, hogy az ottani törvények alaposan megnehezítik a munkaadók dolgát, ha egy alkalmazottjuknak szeretnének felmondani. A jogszabályok olyan erősen védik a munkavállalók érdekeit, hogy időnként ez egészen extrém eseteket is eredményez, mint például annál a köztisztviselőnél, akit majdnem 2,5 évtized elteltével sikerült csak eltávolítani a dolgozók közül.

A mérnökként dolgozó férfi egészen pontosan 1990 decemberében jelent meg a munkahelyén, aztán a következő nap már nem ment be dolgozni. Két évbe telt, mire egy belső vizsgálat megállapította, hogy vétséget követett el, amit úgy fogalmaztak, hogy "szándékos távolmaradás a kötelességétől", és ekkor megkapta a felmondólevelét is. Csakhogy további 22 év kellett ahhoz, hogy ténylegesen el lehessen őt bocsátani, és azt is csak azután, hogy a kormány egyik minisztere közbenjárt.

Kiderült, hogy a bő két évtizedes távolmaradást egy elnyújtott szabadsággal tudta elérni, ami ellen a munkaadója nem tudott fellépni, semmilyen szankciót nem hajthatott végre, mert a törvény annyira a munkavállalók érdekeit védte. A közelmúltban néhány államban már elérték a törvénymódosítást, melynek köszönhetően könnyebben és hamarabb el lehet bocsátani azt a munkavállalót, aki büntetőjogi szempontból is kötelességszegést követ el, de a szakszervezetek még ez ellen is élénken tiltakoztak.

Az Új-Delhiben dolgozó bürokratáknak azonban miniszterelnöki utasításra ujjlenyomat-olvasóval kell bejelentkezniük a munkahelyükön, miután ott is teljesen elburjánzott a hiányzások mértéke.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.