Már nincs szüksége a szobor vigasztalására

43 év késéssel adta vissza a könyvtárnak a szobrot

43 évvel ezelőtt még gyermekként kérte kölcsön a helyi könyvtárból az egyik szobrot egy kisfiú, aztán annyira megszokta, hogy vele van, hogy egészen mostanáig nem is jutott eszébe visszaadni.

2014.12.18 16:00ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/criminalatt - ma.hu

A '70-es években a "nehéz idők" leküzdéséért kérte kölcsön egy könyvtárból a bagolycsaládot ábrázoló szobrot az akkor 9 éves fiúcska, és 43 évnek kellett eltelnie, hogy sűrű bocsánatkérések közepette visszavigye az egyébként nem túl értékes műtárgyat. Az 52 éves, New York államban élő férfi annak idején gyakorta időzött a Rochesteri Központi Könyvtárban, és amikor megkedvelte az ott lévő márványfaragványt, a dolgozók megengedték neki, hogy hazavigye. A szobor egy bagolymamát ábrázolt, amely a fiókáit óvja, a kisfiú pedig úgy érezte, ez az édesanyját szimbolizálja, aki ugyanígy vigyáz rá és a testvérére - mondta el a könyvtár szóvivője a Chronicle of Rochester című lapnak.

A szobor a nehéz időkben a békét hozta el a kamaszodó gyermek számára, az azonban nem derült ki, hogy vajon mostanáig tartott-e megtalálni a teljes megnyugvást, vagy egész egyszerűen csak megfeledkezett a szoborról, mindenesetre a férfi most jelentkezett újra a városi könyvtárban. Az intézmény vezetősége úgy döntött, nem szab ki "pótdíjat" a feledékeny kölcsönzőre, inkább büszkék arra, hogy valaki, aki a béke szimbólumát kereste, épp a könyvtárban találta azt meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.