Hírhedt vénség

Több gyereket is megevett a világ legidősebb krokodilja

Több gyereket is megevett hajdan a világ legidősebb ismert, fogságban tartott krokodilja, amely kedden ünnepelte 114. születésnapját egy dél-afrikai vadasparkban.

2014.12.16 11:41MTI
Fotó: Twitter/crocworldcc

A scottsburghi (KwaZulu-Natal tartomány) Crocworld Conservation Centre lufival és tortával várta kedden a látogatókat, akik a vén Henrynek, a vadaspark legnépszerűbb lakójának a felköszöntésére érkeztek.

A hüllőt 1903-ban ejtették fogságba Botswanában, az Okavango folyó deltájában, ahol az egyik őslakos törzset terrorizálta, a feljegyzések szerint több gyermeket is felfalt. A törzs a Sir Henry néven ismert elefántvadászt szerződtette az emberevő nílusi krokodil elejtésére, de az állatot végül nem ölték meg, csak elfogták, és a vének tanácsa büntetésképpen "életfogytiglani fogságra" ítélte.

A hüllő elfogásában játszott szerepe jutalmaként az elefántvadász kapott jogot arra, hogy nevet adjon a krokodilnak, és Sir Henry végül önmagáról nevezte el.

Henry, a krokodil a botswanai hatóságok védelmét élvezve túlélte a két világháborút és az afrikai országok függetlenségi harcait.

1985-ben - egy olyan élemedett korban, amelyet legtöbb fajtársa meg sem ér - Dél-Afrikába került, a scottsburghi rezervátumba, ahol a féltonnás, majdnem öt méter hosszú krokodil jelenleg is saját medencéje partján sütkérezve, hat "felesége" társaságában tölti szépkorát. Becslések szerint 7000 leszármazottja van.

A rekord életkorú krokodil a vadaspark legnépszerűbb lakója, még saját Twitter-fiókja is van, ahova kedden sorra érkeztek a születésnapi jókívánságok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.