A madarakhoz képest

A krokodilok a "múltban ragadtak"

A krokodilok ma élő legközelebbi rokonai a madarak, ám tollas "unokatestvéreikkel" ellentétben ők a "múltban ragadtak".

2014.12.12 19:41MTI

Mindkét csoport egy nagyjából 240 millió évvel ezelőtt élt közös őstől származik, ám míg a madarak evolúciója gyors ütemben haladt dinoszauruszőseik kipusztulása után, addig a krokodiloké lassú volt - olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában.

"A krokodilfélék molekuláris órájának ketyegési sebessége jóval lassabb, mint az általunk vizsgált más állatoké, így az emlősöké, ami azt jelenti, hogy sokkal tisztább képet kaphatunk a múltjukról" - magyarázta Richard Green, a Kaliforniai Egyetem Santa Cruz-i tagintézményének munkatársa.

Mint hozzátette: "a fosszíliákból tudjuk, hogy a krokodilok testszerkezete nagyrészt változatlan maradt évmilliókon keresztül". A kutatók a mississippi aligátor (Alligator mississippiensis), a bordás krokodil (Crocodylus porosus) és a gangeszi gaviál (Gavialis gangeticus) genomját vizsgálták, és a hüllők szokatlanul lassú ütemű fejlődését kihasználva felépítették a dinoszauruszokat, pteroszauruszokat, madarakat és krokodilféléket is megelőző "archoszaurusz" genetikai képét.

A Science című folyóiratban közölt eredmények szerint az archoszauruszok őseinek rendkívül lassú volt a molekuláris evolúciója, amely azonban felgyorsult a madarak esetében.

A dinoszauruszok 66 millió évvel ezelőtti kihalását okozó meteorbecsapódást követően a megmaradt madarak gyors ütemű fejlődésen mentek keresztül, ami a ma élő szinte összes - több mint tízezer - madárfaj kialakulásához vezetett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.