Minden ötödik gyerek tévhitben él

Nem, Jézus nem a Chelsea játékosa és nem webes térképpel találtak rá

Akár mulatságos is lehetne, de inkább elkeserítő a fiatalok műveletlensége, amire ráadásul az iskolák is rájátszanak: minden ötödik brit gyerek úgy hiszi, Jézus a Chelsea játékosa és a Google Maps mutatta meg a helyét.

2014.12.11 08:00ma.hu

Elkeserítő eredményre jutott egy szülőknek segítséget nyújtó brit internetes oldal, amely arra volt kíváncsi, vajon a gyermekek mennyire vannak tisztában a karácsonyi hagyományokkal, annak eredetével. A felmérésből kiderült, hogy a kicsik nemcsak a technika megszállottjai, de az alapvető részletekkel kapcsolatban is van még mit helyretenni a fejükben. A felmérésben részt vett 5 és 12 év közötti gyerekek 20 százaléka, azaz minden ötödik úgy hiszi, hogy Jézus a Chelsea focicsapat egyik tagja, de azok sem állnak jobban, akik hallottak már róla, hogy egy bibliai alakról van szó, akire a három király a jászolban talált rá.

Minden negyedik gyermek ugyanis meg van győződve róla, hogy a királyok a Google Maps segítségével lőtték be a jászol pontos helyét, és szintén a gyerekek negyede véli úgy, hogy Szűz Mária egy templomban hozta a világra a kisdedet. Ezek után azon már meg sem lepődünk, hogy 10-ből egy ovis vagy kisiskolás hisz Rudolf, a rénszarvas valódi létezésében.

Fotó: freedigitalphotos.net/digidreamgrafix

A legnagyobb arányban a karácsony jelentőségével kapcsolatban tévedtek: a gyerekek fele hiszi úgy, hogy a szenteste a Mikulás születésnapját jelzi, emiatt kapnak ajándékot - bár itt "enyhítő körülmény", hogy Angliában nincs külön Mikulás nap és karácsony, és ott a Jézuska helyett a Télapó pakolja a karácsonyfa alá az ajándékokat.

A felmérést egy londoni bevásárlóközpontban végezték el, ahol összesen ezer gyermeket állítottak meg, hogy kitöltessék velük a feleletválasztós kérdőívet - vagyis azt hihetnénk, hogy még könnyített is volt a helyzetük, csak ki kellett választani az öt lehetőségből a helyeset. A "kicsoda Jézus Krisztus?" kérdésre például az alábbiak közül kellett rábökni a jó válaszra: a) a Chelsea futballistája b) Isten fia c) televíziós műsorvezető d) az X-Factor versenyzője e) űrhajós. A megkérdezettek több mint 10 százaléka pedig arról számolt be, hogy a három királyok egy varázspálcát, egy tiarát és szárnyakat vittek ajándékba, hogy megünnepeljék a születését.

A Netmums szülői csoport tagjait sokkolta az eredmény, de végül sok mindenre magyarázatot kaptak, amikor felfedezték, hogy az iskolákban csupán minden harmadik helyen tartanak olyan betlehemes ünnepséget, amely illeszkedik a hagyományokhoz, de háromból két helyen kisebb-nagyobb mértékben eltérnek attól, így tényleg nem csoda, ha a gyerekek már egyáltalán nem tudják, hogyan is szól a bibliai mese.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.