Felejtse el a lime-ot és a citromot!

Gin tonikkal? Fogadjunk, hogy mindig rosszul csinálta!

Azt hihetnénk, hogy a gin tonikkal a világ egyik legegyszerűbb koktélja, összeöntjük az alkoholt a kesernyés üdítővel, belemegy egy szelet lime - esetleg citrom - és kész. Pedig ez nem így van.

2014.12.10 12:00ma.hu

Dobja ki a koktéloskönyvet, ha abban azt látja, hogy a gin-tonik koktélt lime-mal vagy rosszabb esetben citrommal ajánlják elkészíteni, és felejtse is el mindazt, amit eddig erről a koktélról tudott, mert úgy rossz, ahogy van. Legalábbis ezt állítja Stuart Bale italkutató, aki szerint sem a zöld, sem a sárga citrusféle nem alkalmas arra, hogy igazán jól kihozza a gin ízét - még akkor sem, ha valójában a gin önmagában is tartalmaz némi citromhéjat ízesítésképp. Az a gyümölcs ugyanis, amely a legjobban kiegészíti és teljessé teszi a gin-tonik ízét, az nem mást, mint a - ki nem találnák! - mangó.

A tudós egy kísérletet végzett el, amelynek során 120 különböző kiegészítővel készítette el az italokat, majd ezeket vizsgálta végig - igaz, az nem teljesen egyértelmű, hogy ő maga kóstolgatta végig a teljes repertoárt, vagy önkéntesek segítségével értékelte ki a koktélokat. Mindenesetre a kísérlet szerint a legjobban a mangó passzol az általa vizsgált márkához, amely egyébként tartalmaz némi spanyol olívát, görög kakukkfüvet, olasz bazsalikomot és török rozmaringot is. Az összhatás még teljesebb lehet, ha a keveréket megbolondítjuk egy kis őrölt feketeborssal - állítja Bale.

Fotó: freedigitalphotos.net/savit keawtavee

A varázslat a trópusi gyümölcsben, a ginben és a fűszerekben jelen lévő vegyi anyagok keverékében rejlik. Mind a mangó, mind pedig a fekete bors nagy mennyiségben tartalmaz egy pinén nevű összetevőt, ami felerősíti a gin alapjául szolgáló boróka ízét és a mediterrán növényekét is. "A kombináció lényegében olyan kémiai reakciót hoz létre, amely ízrobbanást okoz a szájban" - derül ki a kutatásból.

És ha igazán tökéletes gin-tonikot akar csinálni, nem árt, ha még néhány szabályt betart. Használjon például rengeteg jeget, mert minél hidegebb az ital, annál lassabban szabadul fel a szén-dioxid, így hosszabban elnyúlik a pezsgés okozta élmény. A kínáláshoz pedig inkább kerek poharat vegyen elő, de ne túl magasat, így az aromák ki tudnak szabadulni a pohárból és az orron át is fokozzák a hatást - az íz 80 százalékát ugyanis az orron keresztül érkező illatok adják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.