Felejtse el a lime-ot és a citromot!
Gin tonikkal? Fogadjunk, hogy mindig rosszul csinálta!
Azt hihetnénk, hogy a gin tonikkal a világ egyik legegyszerűbb koktélja, összeöntjük az alkoholt a kesernyés üdítővel, belemegy egy szelet lime - esetleg citrom - és kész. Pedig ez nem így van.
2014.12.10 12:00ma.huDobja ki a koktéloskönyvet, ha abban azt látja, hogy a gin-tonik koktélt lime-mal vagy rosszabb esetben citrommal ajánlják elkészíteni, és felejtse is el mindazt, amit eddig erről a koktélról tudott, mert úgy rossz, ahogy van. Legalábbis ezt állítja Stuart Bale italkutató, aki szerint sem a zöld, sem a sárga citrusféle nem alkalmas arra, hogy igazán jól kihozza a gin ízét - még akkor sem, ha valójában a gin önmagában is tartalmaz némi citromhéjat ízesítésképp. Az a gyümölcs ugyanis, amely a legjobban kiegészíti és teljessé teszi a gin-tonik ízét, az nem mást, mint a - ki nem találnák! - mangó.
A tudós egy kísérletet végzett el, amelynek során 120 különböző kiegészítővel készítette el az italokat, majd ezeket vizsgálta végig - igaz, az nem teljesen egyértelmű, hogy ő maga kóstolgatta végig a teljes repertoárt, vagy önkéntesek segítségével értékelte ki a koktélokat. Mindenesetre a kísérlet szerint a legjobban a mangó passzol az általa vizsgált márkához, amely egyébként tartalmaz némi spanyol olívát, görög kakukkfüvet, olasz bazsalikomot és török rozmaringot is. Az összhatás még teljesebb lehet, ha a keveréket megbolondítjuk egy kis őrölt feketeborssal - állítja Bale.
A varázslat a trópusi gyümölcsben, a ginben és a fűszerekben jelen lévő vegyi anyagok keverékében rejlik. Mind a mangó, mind pedig a fekete bors nagy mennyiségben tartalmaz egy pinén nevű összetevőt, ami felerősíti a gin alapjául szolgáló boróka ízét és a mediterrán növényekét is. "A kombináció lényegében olyan kémiai reakciót hoz létre, amely ízrobbanást okoz a szájban" - derül ki a kutatásból.
És ha igazán tökéletes gin-tonikot akar csinálni, nem árt, ha még néhány szabályt betart. Használjon például rengeteg jeget, mert minél hidegebb az ital, annál lassabban szabadul fel a szén-dioxid, így hosszabban elnyúlik a pezsgés okozta élmény. A kínáláshoz pedig inkább kerek poharat vegyen elő, de ne túl magasat, így az aromák ki tudnak szabadulni a pohárból és az orron át is fokozzák a hatást - az íz 80 százalékát ugyanis az orron keresztül érkező illatok adják.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 0:30 Már idén milliárdos üzletté nőheti ki magát a női élsport
- 23:30 Több mint száz színésszel felvett új hangoskönyv-sorozat készül a Harry Potter-regényekből
- 22:30 Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen
- 21:30 KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg
- 20:13 Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter
- 19:01 EM-NGM: indul az otthonfelújítási program felhívástervezetének társadalmi egyeztetése
- 18:57 Szijjártó Péter: a világ elképesztő mennyiségű áramigény-növekedéssel néz szembe
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06