Veszélyes, de eddig nem volt halálos

Az első áldozat? Hamis özvegy ölhette meg a nőt

Bár a világon számos olyan pókfaj él, amelynek harapása halált hordozhat, a legtöbbel az átlagos európai egész életében soha nem is találkozik. A hamis özvegy más, de vajon tényleg halált is okozhat?

2014.11.10 14:00ma.hu

Meglehetősen veszélyes, épp ezért rettegett pókfajta a Nagy-Britannia legnagyobb betelepült pókjának számító hamis özvegy, ám az orvosi beszámolókban egészen mostanáig nem találkozhattunk olyan esettel, amikor egy halálesetet közvetlenül összefüggésbe lehetett volna hozni ennek a póknak a harapásával. Az erősen mérgező lény mérge legfeljebb bénulást vagy hosszan tartó kómát okozott - igaz, ez sovány vigasz annak, aki nem tudta elkerülni a veszélyes találkozást.

Most azonban úgy tűnik, hogy megvan az első halálos áldozat is, mégpedig a 60 éves Pat Gough-Irwin személyében, akit egy hónappal ezelőtt az aldershoti otthonában mart meg egy alattomos betolakodó. A harapás a nagymama ujja hegyét érte, amire a háziorvos azt mondta, el fog múlni, ám a fájdalom egyre kínzóbbá vált, mígnem végül nem volt más lehetőség, amputálni kellett az asszony ujja végét. De arra senki nem számított, hogy ennek ellenére az asszony egészségi állapota tovább romlik, míg pénteken bele nem hal a súlyos mérgezésbe - számolt be a Metro című brit lap.

Ha bebizonyosodik, hogy a tragédiát valóban a hamis özvegy mérge okozta - amely rokona a tényleg gyilkos harapású fekete özvegynek -, akkor hivatalosan is Gough-Irwint fogják a fajta első halálos áldozatának tekinteni. Az első példányok egyébként több mint egy évszázaddal ezelőtt kerültek Angliába, a Kanári-szigetekről érkező gyümölcsös ládákban utaztak, és azóta egyre nagyobb számban vannak jelen. Méretük akár a másfél centit is elérheti, testükön jellegzetes fehér mintázat figyelhető meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.