Tönkreteheti az importot a járvány

Elfelejthetjük a csokit is az ebola miatt?!

Ebola és csokoládé - joggal hihettük, hogy ennek a két szónak nincs helye egymás mellett, ugyanabban a mondatban. Most azonban kiderült, hogy a fertőzés nemcsak arra hat, aki megbetegszik.

2014.10.14 08:06ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/Ambro

Naponta látjuk-halljuk a híreket, mégis itt, Európa közepén ülve az ebola-járványról szóló beszámolók oly távolinak, megfoghatatlannak tűnnek. Könnyen ringathatjuk magunkat abba az illúzióba, hogy minket nem érhet el a hatása, és talán tényleg megfelelő az az egészségügyi védőháló, amellyel a fejlett országokba belépő utazókat szűrik. Bár a gyilkos fertőzés a távoli kontinensek mellett már Angliában is felbukkant, egyelőre úgy tűnik, hogy sikerül kordában tartani a terjedését, és nem kell attól tartani, hogy robbanásszerűen szedi majd az áldozatait a vírus.

Csakhogy miközben errefelé viszonylag nyugodtan ülünk és csak a sajtóból értesülünk a borzalmas betegségről, Afrikában sorra halnak az emberek a fertőzés miatt, és bár az emberéleteket semmivel sem lehet összemérni, mégis egy más jellegű "katasztrófa" ütötte fel a fejét: veszélybe került a világ csokoládéellátása. A világ legnagyobb kakaóbab-termő részén, az Elefántcsontpart ültetvényein ugyanis egyre kevesebben tudnak dolgozni az ebola miatt. A fertőzés Libériát és Guineát érinti a legerősebben, korábban onnan jártak át a kakaóbabot szüretelő munkások, de most kénytelenek voltak a tömeges megbetegedések miatt leállítani a termelést - számolt be a Metro című brit lap.

Ez viszont azt jelenti, hogy épp a legnagyobbnak számító beszállítók estek ki a folyamatból, a gazdasági szakemberek pedig közben már attól is tartanak, hogy az alapanyag drasztikus visszaesése az egekbe fogja emelni a csokiárakat - különösen most, az ünnepek közeledtével. A World Cocoa Foundation ezért a legnagyobb csokigyártó cégekkel már meg is kezdte a tárgyalásokat, hogy kitalálják a megoldást a küszöbön álló csokiválságra. Hogy mire jutnak, azt néhány héten belül mindenképp megtapasztalhatjuk a saját pénztárcánkon...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.