Infekció

Megszigorítják az ebola elleni óvintézkedéseket az amerikai kórházakban

Az ebolafertőzést elkapó ápolónő esete azt mutatja, hogy az Egyesült Államokban újra kell gondolni a vírus elleni védekezést és hogy ezen a területen meg kell kettőzni az erőfeszítéseket.

2014.10.14 07:35MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/Stuart Miles

Thomas Frieden, az amerikai járványügyi hatóság (CDC) igazgatója  elfogadhatatlannak nevezte, hogy akár egyetlen személy is megfertőződjön. Barack Obama elnök az Ebola-vírus miatt hétfőn tanácskozásra hívta össze kabinetjét.

Frieden szerint az ebolával kezelt dallasi ápolónő - akit hétfőn több amerikai sajtóorgánum a 26 éves Nina Phamként azonosított - állapota stabil. Az igazgató elmondta, hogy megfertőződésének okát még mindig keresik.

A nő, aki elsőként fertőződött meg ebolával az Egyesült Államok területén, a kórba a múlt héten belehalt libériai Thomas Eric Duncant ápolta. Viselt védőfelszerelést, de a jelek szerint megsértette az elővigyázatossági előírásokat.

Thomas Frieden bocsánatot kért, amiért úgy tűnhetett, hogy vasárnap a ápolónőt tette felelőssé a megfertőződéséért. Több bírálója kifogásolta, hogy a kórházak személyzetét nem készítették fel elég alaposan a járvánnyal kapcsolatban.

A dallasi hatóságok úgy döntöttek, hogy nem fogják elpusztítani az amerikai ápolónő kutyáját, mint azt a múlt héten Spanyolországban tették spanyol kolléganője, Teresa Romero Ramos kedvencével, Excaliburral. Nina Phamnak egy Cavalier King Charles spánielje van. Az amerikai nő kutyáját megfigyelés alá helyezik - ugyanakkor az egészségügyi szakemberek szerint nem világos, hogy a vírus hogyan viselkedik egy ilyen állat szervezetében.

Buddy Caldwell, Lousiana főügyésze bejelentette: nem engedélyezi, hogy egy, az állama területén található, veszélyes hulladék tárolására szakosodott szeméttelepre szállítsák a Duncan elégetett személyes tárgyai után megmaradt hamut. Az ebolában elhunyt férfi személyes tárgyait pénteken tüzelték el a texasi Port Arthurban és maradványokat egy louisianai hulladéklerakóba szállították volna, ám Dawell kijelentette, hogy a túl sok ismeretlen tényező miatt veszélyes lenne a hamut államhatárokon átutaztatni. (A CDC szerint egyébként tűz elpusztítja az Ebola-vírust.)

A The Wall Street Journal hétfő száma szerint az ebolában elhunyt libériai családok 40-50 dollárnak megfelelő összegért vesztegetik meg a helyi egészségügyi tisztségviselőket, hogy hivatalosan ne a járványt tüntetessék fel haláloknak. Az elhunytak így a helyi szokásoknak megfelelő, "normális" temetési szertartásban részesülhetnek: a közszemlére kitett, lefürdetett halottat akár napokig simogathatják-csókolgathatják a hozzátartozók. A nyugat-afrikai országban a holtestek jelentik a kór terjedésének első számú forrását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.