El sem követett erőszakért ültek mind az öten

Milliókat kaptak az ártatlanul börtönben töltött évekért

13 évet ültek ártatlanul a börtönben, nemi erőszakért elítélve, bár ebből 10 évük arra ment rá, hogy bebizonyítsák, nem ők bántották a kómába is esett asszonyt 25 évvel ezelőtt.

2014.09.08 22:00ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/sakhorn38

Egy öttagú csoportot - mindannyian feketék vagy spanyolok - egyenként 6-13 év közötti időre zártak börtönbe egy 1989-ben elkövetett brutális nemi erőszak vádjával, ám hiába bizonygatták több mint egy évtizeden keresztül az ártatlanságukat, csupán 2002-re sikerült kiszabadulniuk, amikor a valódi támadó beismerte a tettét. Az öt férfi azóta küzdött azért, hogy az ártatlanul ellopott éveikért kártérítést kapjanak, erre újabb 12 évet kellett várniuk, de most végre elégedettek az ítélettel.

A meghurcoltatásuk 1989-ben kezdődött, amikor a New York-i Central Parkban valaki megtámadta és megerőszakolta a befektetési bankárként dolgozó Trisha Meilit. A 28 éves, fehér bőrű áldozat a támadás után 12 napig kómában volt, súlyos vérveszteséget és koponyasérülést szenvedett el, a támadásból pedig semmire nem emlékezett. A most lezárult kártérítési ügyben elhangzott, hogy akkoriban New Yorkban a bűnözési ráta sosem látott szintre emelkedett, a hatóságok kezéből kicsúszott az irányítás.

Nem sokkal később vitték be Korey Wise-ot, Antron McCrayt, Kevin Richardsont, Raymond Santanát és Yusef Salaamot, akiket hosszas kihallgatásoknak vetettek alá, végül mindannyian beismerő vallomást tettek. Ezeket utóbb visszavonták, azt mondták, a beismerésük a kimerültség és a rendőrök által gyakorolt kényszer hatására született, de akkor már késő volt, az ítélet megszületett. Csak a sorozatos erőszaktevő és gyilkos Matias Reyer 2002-es letartóztatásakor és beismerő vallomásakor bizonyosodott be, hogy a fenti öt férfi valóban nem bűnös a Meili elleni támadásban.

Az ártatlanul bűnhődő öt férfi közül Wise volt a legidősebb, a támadás idején csupán 16 éves, ő a 13 évért kárpótlásként 12,25 millió dollárt kapott, a másik négy férfi fejenként 7,125 milliót, 1-1 milliót minden egyes börtönben töltött évért. Az ítélethirdetéskor Bill de Blasio polgármester kimondta, hogy erre az igazságos cselekményre már jó ideje vártak, a bíró azonban hangsúlyozta, hogy az akkor nyomozást végző tisztekre senki nem szólhat egyetlen rossz szót sem, mivel "az adott körülmények között ésszerűen jártak el".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.