Derékszögben kanyarodik a pálya

Így gyorsabb volt: szögletesen festették a futópályát

Boldogan vették birtokba a sportolók egy kínai stadion felújított futópályáját, de örömük elillant, amint a pálya végéhez értek: a könnyed, lekerekített ívek helyett derékszögek várták őket.

2014.07.29 07:29ma.hu
Fotó: Sina News

Értetlenül meredtek a sportolók a futópályára az északkelet-kínai Heilongjiang stadionjában, ahol egy több mint 800 négyzetméteres területet újítottak fel nemrégiben. A pálya végein ugyanis a megszokott íves forduló helyett tökéletes kivitelezésű derékszögek várták őket, ez azt jelenti, hogy például a versenyeken minden sarkon szögletesen kellene irányt váltaniuk. A munkavégzéssel megbízott cég dolgozói azzal magyarázták a hibát, hogy szorította őket a határidő, és el akartak készülni a pályával, mire megérkeznek az állami tisztviselők, és a szögletes pályaszéleket könnyebben és gyorsabban tudták felfesteni, mint amennyi időt az ívek vettek volna igénybe.

Egy helyi lakos azonban csak annyit kérdezett, hogy vajon a tervező ennyire kockafejű volt? A stadion egyébként egészen a közelmúltig igen biztatóan épült, a futópálya közepén egy műfüves focipályát is tartalmaz. Az eredeti futópálya még a normál, ívelt "sarkokat" tartalmazta, de a gumiréteg lekopott, ezért volt szükség annak a felújítására is a többi pálya mellett. A gond akkor kezdődött, amikor néhány magas rangú pártvezető az utolsó percben bejelentette, hogy látogatást tesznek a stadionban, viszont a kivitelező tudta, hogy az ívelt vonalakat annyi idő alatt nem fogják tudni felfesteni, mire a politikusok megérkeznek.

Ekkor született a tervező fejében az az ötlet, hogy csinálják meg derékszögűre a pályasarkokat. "Annak érdekében, hogy készen legyünk a vezetők érkezéséig, így kellett festenünk. Én is azt gondolom, hogy csúnya, de ha a vezetők nem kértek arra, hogy változtassunk rajta, mit kellene tennünk?" - tette fel a kérdést a Sina News című kínai lap riporterének a stadion egyik tisztviselője. A sportolók és az atlétikai sportszövetség azonban hevesen tiltakoznak, az egyik hosszútávfutó szerint ilyen pályán lehetetlen futni, a futók szövetségének elnöke pedig attól tart, hogy a derékszögek miatt a futók lelassulnak a sarkoknál és ez az összesített időeredményeket jelentősen lerontja majd.

Ki tudja, talán a sajtóban kirobbant botrány hatására a kommunista párt vezetői mégiscsak "megkérik" a kivitelezőt, hogy fesse újra a pályát...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.