A világ legnagyobb ismert tumorának vége

Leműtötték a 110 kilós daganatot a kínai férfi lábáról

A világ legnagyobb tumoraként emlegették azt a daganatot, ami egy egyébként kifejezetten cingár férfi lábán fejlődött ki: a daganat majdnem kétszer akkora súlyú volt, mint a férfi.

2014.07.09 14:29ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/arztsamui (Képünk illusztráció!)

A 37 éves Yang Jianbin még kisfiú volt, amikor a hátán lévő anyajegy elkezdett növekedni, az első műtétre 12 éves korában került sor, amikor egy ökölnyi méretű daganatot távolítottak el róla. A neurofibromatózisban, azaz egy genetikai eredetű, kóros mértékű sejtnövekedést okozó betegségben szenvedő férfi derekánál azonban újra elkezdett növekedni a szerencsére jóindulatú, ám még így is rengeteg kellemetlenséget okozó daganat, az évek során összesen 110 kilósra gyarapodott. Hatalmas mérete miatt a kínai Shanxi tartományban élő férfi jó ideje már csak az ágyában üldögélt vagy épp feküdt, segítség nélkül képtelen volt a helyváltoztatásra.

"Láttunk már neurofibromatózisos betegeket ezelőtt is, de ez volt a legnagyobb idegi tumor, amivel valaha találkoztam" - mondta Chen Minliang sebész, aki a mostani operációt végezte. A műtét összesen 16 órát vett igénybe, és két műtőaszalra volt szükség, hogy a férfi a daganatával együtt elférjen. A beavatkozás közben összesen öt liter vért kapott, ami meghaladja egy átlagos felnőtt teljes vérmennyiségét - mutatott rá a Metro című brit napilap. Arról egyelőre az orvosok nem nyilatkoztak, hogy mi vár a most még csak lábadozó betegre, kiújulhat-e neki ismét a daganat, vagy hogy mennyi időbe telik, míg teljesen felépül a nem kis műtét után.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.