Nem műthető, míg kisebb nem lesz a tumor

Viagrával próbálják gyógyítani a kisfiú daganatát

Szokatlan felhasználási módja ez a jól ismert kék tablettának, potenciazavar helyett ezúttal úgy tűnik, egy súlyos daganatos beteg kisfiún segíthet a gyógyszer, mert a műtét még túl kockázatos.

2013.11.12 09:56ma.hu

Már az életét fenyegeti a hatalmasra nőtt tumor a mexikói 10 éves kisfiúnak, a sebészek egyelőre mégsem merik vállalni a műtétet, a jóindulatú cisztás kinövés - a lymphangioma - ugyanis túl nagy ahhoz, hogy elfogadható mértéken belül maradjon a kockázat. Most azonban úgy tűnik, sikerült megtalálni a megoldást, ami első hallásra meglepőnek is tűnhet: a potenciazavarokra használt Viagráról kiderült, hogy gyermekeknél hatékonyan tudja csökkenteni a sejtszaporodás mértékét, vagyis most remény nyílt arra, hogy ezzel a kezeléssel a szükséges méretűre tudják zsugorítani a daganatot és úgy már biztonságosan meg lehet műteni a fiúcskát.

"Ha az orvosok meg tudnak gyógyítani, nagyon boldog leszek. El lennék ragadtatva! Egészségesen bármire képes lennék, amit csak meg akarok tenni. Tudnék gyorsan futni, hintázhatnék, játszhatnék a gyűrűn - mindent, amit csak akarok!" - mondta Jose Serrano, aki állapota és erős fájdalmai ellenére a biciklizésről nem akart lemondani.

A daganat növekedése nagyon gyors, a bőr pikkelyessé válik és gyakran fájdalmas ciszták alakulnak ki az új szövetben, most már Jose egész vállára átterjedt és nemcsak a mozgásban korlátozza őt, de fennáll a veszélye, hogy előbb-utóbb a légzését is akadályozni fogja. Épp ezért vált sürgőssé a beavatkozás, mert a ciszták már betüremkedtek a tüdejébe is és közelednek a légcsövéhez. Az orvosok attól is félnek, hogy egy napon a daganat átterjed a szemére és ez befolyásolja a látását - számolt be a Huffington Post.

"Rettenetesen nehéz ez, az emberek mindig megbámulják, és néhányan egészen elborzadnak, a szörnyülködés kiül az arcukra" - mondta a kisfiú édesanyja. "Megpróbáltuk engedni Josénak, hogy normális életet éljen, hagytuk, hogy mindazt megtegye, amit a többi gyerek, kivéve, ha nem volt számára biztonságos vagy túl nehéznek bizonyult." Jose többek közt emiatt nem tud úszni, mert még a víz is fájdalmat okoz a bőrének, ezen kívül gyorsan elfárad, ha focizik vagy bringázik.

A legnagyobb gondot azonban a költségek jelentették, csak a műtét közel 44,5 millió forintnyi összegbe kerül, de a gyógyszerek heti adagjáért is bő 440 ezer forintnak megfelelő összeget kell kifizetniük. Most a Pfizer vállalta, hogy ingyen biztosítja nekik a potencianövelő tablettát, a műtétet pedig egy alapítványon keresztül finanszírozzák a támogatók. "Ezt szavakkal nem lehet kifejezni, mennyire hálásak vagyunk azoknak az embereknek, akik segítettek. Olyan ez, mint egy valóra vált álom" - mondja Cindy Serrano.

A daganat egyébként már Jose születésekor is megvolt és az orvosok azt mondták, valószínűleg nem éri meg a másnapot. Most, 10 évvel később nem nehéz elképzelni, miért tekint csodaként a váratlan segítségre a kisfiú és szülei.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.