Két órán át autóztatták a halottat, hogy hűtsék

Kitiltották a hullaházból, mert túl kövér volt

Két órás autóútra vitte a halottasház munkatársa az elhunytat, aztán egész éjszaka járó motorral állt az udvaron, hogy működjön a légkondi: a halott nem fért volna be a hűtőkamrába.

2014.06.20 07:29ma.hu

Nem sokat aludt azon az éjszakán Joanne Cummings, amikor egy 200 kilós halottat kellett volna a kórházi hűtőházba vinni, ott ugyanis az átvételkor az illetékes azt mondta, nincs akkora kamrájuk, amibe egy ekkora holttest beférne, ezért egész egyszerűen nem vette át a halottat. Az Ausztrália észak-nyugati részén élő nőnek ezért nem volt más választása, mint hazavinni a halottasháztól két órányi autóútra lévő otthonába, miközben a 28 fokos nappali hőmérséklet miatt folyamatosan teljes erővel ment a légkondicionáló, hogy a test ne melegedjen fel.

Éjszaka sem állíthatta le a hűtést, így összesen három teli tank benzint használt el, hogy a járó motorral biztosítsa az alacsony hőmérsékletet, és 30 percenként ellenőrizte a test állapotát - számolt be a Daily Mirror című brit napilap. Csak másnap reggel sikerült megszabadulnia a halottól, miután szerzett egy nagyméretű konténert, aminek a belsejében már megfelelően tárolhatták a halottat a boncolásig, illetve az azt követő temetésig.

A Port Hedland-i temetkezési cég munkatársa nem először szembesült hasonló problémával, a múlt évben egy ennél is termetesebb, 250 kilós halott előtt zárta be a kapuit a kórház, mert azt mondták, nincs akkora berendezésük, amivel megfelelően tudnák tárolni és a temetésre felkészíteni a testet. Ugyanakkor Cummings kisasszony felháborítónak találta az eljárást, mert mint mondta, akár egy bébielefántot is be tudott volna tuszkolni a hullaház ajtaján, ők mégis megtagadták egy emberi lény befogadását. "Vajon ha a te apád, anyád, társad lett volna... te sem akartnád, hogy kitiltsák a hullaházból" - jegyezte meg.

A régió egészségügyi szolgálatának igazgatója, Ron Wynn azonban egy nyilatkozatában leszögezte, hogy a campus hullaházában legfeljebb 150 kilóig tárolhatnak holttesteket, hozzátéve, hogy ezzel együtt a nagyobb méretű elhunytakat is a legnagyobb gondossággal és tisztelettel kezelik, olyan körülmények közt, hogy azzal ne okozzanak szorongást és kényelmetlenséget a gyászoló családoknak. A brit lap az eset kapcsán megjegyezte, hogy Angliában már több kórház is speciális emelőberendezéseket és nagyobb ágyakat vásárolt, és a folyosókat is több helyen kiszélesítették, az országban ugyanis egyre több a súlyosan elhízott beteg - becslések szerint minden negyedik felnőttet érinti ez a probléma akár már életében, egy átlagos kórházi ellátás során is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.