Lakat alatt

Súlyos szerelmek - leszakadt alattuk egy híd korlátja

Leszakadt a több ezer szerelemlakat súlyától a párizsi Pont des Arts gyalogoshíd rácsozott korlátjának egy része.

2014.06.09 15:42MTI
Fotó: YouTube.com/KlausBauerOne

A vasárnap rövid időre lezárt Szajna-hidat azóta már újranyitották - közölte hétfőn a párizsi főpolgármesteri hivatal. A korlát rácsozatának két szakaszon is leszakadt részét átmenetileg fatáblákkal pótolták.

Európában először 2008-ban a Szajna felett a Louvre múzeumához vezető gyalogoshídon jelentek meg az örök szerelmet szimbolizáló lakatok.

A hídkorlát rácsozata egy 2,4 méteres szakaszon vasárnap délután leszakadt a lakatok súlyától. A hidat, ahonnan az egyik legszebb kilátás nyílik Párizsra, azonnal kiürítették és lezárták.

Személyi sérülés nem történt és Bruno Julliard kulturális főpolgármester-helyettes kijelentette, hogy az ilyen típusú balesetek nem jelentenek veszélyt, mert a korlát soha nem sérül, csak a rácsozat süllyedt meg alatta és szakadt ki a helyéből.

Anne Hidalgónak, Párizs alig három hónappal ezelőtt megválasztott főpolgármesterének programjában szerepelt a szerelemlakatok helyettesítése "művészi, szolidáris és ökológiai alternatívákkal".

A jelenség ugyanis más európai, nagy idegenforgalmú városokhoz hasonlóan óriási méretet öltött Párizsban, ahol a becslések szerint jelenleg több mint 700 ezer lakat lóg a Szajna feletti hidakra erősítve, s egyre több olyan helyen is megjelenik a szerelmi szimbólum, ahova turisták ritkán járnak.

Két amerikai márciusban petíciót indított a párizsi hidakon roskadozó szerelemlakatok ellen, mivel szerintük a több százezer lakat elrondítja a hidakat és a pluszsúly komoly biztonsági kockázatot is jelent. A felhívást azóta több mint 7400-an írták alá.

"Amikor a főpolgármester felkért, hogy foglalkozzak ezzel a gonddal, gúnyosan mutogattak ránk" - hangsúlyozta a főpolgármester-helyettes. "Ez a mostani esemény megerősített abban a meggyőződésemben, hogy muszáj alternatívát találnunk" - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.