Tragédia

Katasztrófa: leszakadt a mennyezet egy londoni színházban, 80 sérült

Nyolcvan néző sérült meg, amikor csütörtök este leszakadt a mennyezeti vakolat egy része előadás közben egy londoni színházban.

2013.12.19 22:13MTI
Fotó: SkyNews

Leszakadt a mennyezeti vakolat egy része csütörtök este, előadás közben egy londoni színházban.

A tűzoltóság és rendőrség csütörtök éjszakai tájékoztatása szerint a szerencsétlenségben 85 néző sérült meg, közülük négyen súlyosabban, de nem életveszélyesen.

A tűzoltóság szóvivője elmondta azt is, hogy mindenkit kiszabadítottak a romok közül.

A rendőrség közölte, hogy halálos áldozatot nem találtak a helyszínen.

A könnyebben megsérült nézők többségét a szomszédos Queen's színházban felállított elsősegély-központban látták el.

A súlyosabb sérülteket a rendőrség kérésére egy londoni városi busz vitte az egyik környékbeli kórházba.

Az incidens a londoni West End színházi negyedének főutcája, a Shaftesbury Avenue egyik legnagyobb színházában, a 775 személyes Apollóban történt, az első felvonás közepén. A csütörtök esti előadás idején 720-an tartózkodtak a nézőtéren.

A színházban éppen a The Curious Incident of the Dog in the Night-Time című darabot játszották. A Mark Haddon bűnügyi regényéből hatalmas sikerrel színpadra állított adaptáció az idén hét kategóriában nyerte el a legtekintélyesebb brit színházi elismerésnek számító Laurence Olivier-díjat.

Az elsősorban zenés előadásokra tervezett Apollo 1901-ben épült; nézőtere négyszintes. A színház a Nimax Theatres nevű, több londoni színházat működtető produkciós társaság tulajdonában van.

London belvárosának legnagyobb tűzoltóállomása éppen a színházzal szemben, a Shaftesbury Avenue másik oldalán működik, így a mentőalakulatok nem egészen három percen belül a helyszínen voltak. A tűzoltók összesen nyolc járművel vonultak ki a színházhoz.

A kimenekített nézők közül többen arról számoltak be, hogy a mennyezet leszakadása előtt "furcsa, recsegő" zajt hallottak, de azt hitték, hogy ez az előadás része.

Az első vizsgálatok alapján a mennyezett hozzávetőleg 12 négyzetméternyi területéről hullott le a díszvakolat, és a törmelék magával rántotta a világítóberendezés tartószerkezetének egy részét is. A színház egy időre teljesen sötétbe borult és a nézőtéren pánik tört ki.

A szerencsétlenség lehetséges okai között felmerült, hogy az épületet villámcsapás érhette, ám ezt a szakértők később kizárták. Csütörtök este - ebben az évszakban meglehetősen szokatlan módon - villámlással kísért heves zivatar vonult át London felett.

Rövid időn belül ez a második olyan szerencsétlenség Nagy-Britanniában, amely tömegek által látogatott közösségi intézményt ért.

November végén a skóciai Glasgow egyik zsúfolt pubjára zuhant egy rendőrségi helikopter. A balesetben tízen életüket vesztették - köztük a pilóta és a gépen utazó két rendőrtiszt, valamint a pubban tartózkodók közül heten -, 32-en megsérültek.

Fotó: MTI


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.