Levált a retinája a túlerőltetéstől

Majdnem megvakult, mert sötétben SMS-ezett

Kis híján odalett a látása egy fiatal férfinak, aki annyira megerőltette a szemét SMS-ezés közben, hogy levált a retinája, és csak a gyors orvosi segítségnek köszönheti, hogy nem vakult meg.

2014.06.03 09:29ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/renjith krishnan

Kis híján elvesztette a látását egy 26 éves fiatal férfi, miközben az éjszaka sötétjében folyamatosan SMS-ezett a barátnőjével. A retinaleválás nem túl szokatlan probléma időskorban, az azonban meglehetősen ritka, hogy fiatalkorban történjen meg. A férfi, akiről a Medical Daily című orvosi szaklap csak annyit árult el, hogy kínai, hirtelen furcsa, villódzó fényekre lett figyelmes a több órás üzenetküldés közepette.

Azonnal orvoshoz fordult, és kiderült, hogy nagyon jól tette, mert elkezdett leválni a retinája, de a gyors beavatkozásnak köszönhetően sikerült még időben megállítani a folyamatot és helyrehozni a sérülést. Az orvosok szerint az utóbbi időben egyre több fiatalt érint ez a probléma, Andrea Thau optometrista az NBC News című műsorban nemrégiben arról beszélt, hogy a szem alapvetően 3D-s érzékelésre van berendezkedve, a telefonok kijelzője viszont csak 2D-s, ráadásul jellemzően közelről nézzük, így könnyen túlerőltethetjük a szemünket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.