Féltik a szavazás titkosságát

"Kérjük, választás alatt ne szelfizzenek!"

Meghökkentő, bár érthető figyelmeztetést adtak ki a brit választási bizottság nevében: arra kérik a szavazókat, hogy a hétvégi Európai Parlamenti voksolás leadása közben ne fényképezzék magukat a fülkében.

2014.05.21 17:29ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/debspoons

Egész Európa lázasan készül a hétvégi választásra, ám kissé szokatlan módon az angol választási iroda egy extra felhívással fordult a polgárokhoz: arra kérik őket, hogy a szavazófülkék környékén és azon belül ne szelfizzenek - azaz ne készítsenek saját magukról az okostelefonjaikkal fényképeket, miközben épp szavaznak. Az önfotózás az utóbbi néhány hónapban annyira népszerű lett nemcsak a celebek, de a hétköznapi átlagemberek körében is, hogy a brit vezetők jobbnak látták kitenni egy fényképezést tiltó kis piktogramot a szavazóhelyiségek bejáratára.

A szavazóbizottságok úgy vélik, hogy a képekre könnyen kerülhet olyasmi, ami esetleg sérti a szavazás titkosságát, és bár jogilag beleférne, hogy csupán a közzétételt tiltják meg az embereknek a választás lezárásáig, mégis inkább biztosra mennek és eleve a fotózást tiltják meg. Ha valakit mégis rajtakapnának, azt a helyszínen kötelezik a fénykép törlésére, a bizottság tagjainak szeme láttára.

Nálunk efféle szabályt ugyan nem adtak ki, de alighanem hazánkban sem nézik majd jó szemmel, ha valaki a szavazófülkében nekiáll fényképezni, úgyhogy érdemes kétszer is meggondolni, próbálkozzon-e bárki ilyennel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.