Nem tudja kifizetni a tulajdonos az adókat

"Eladó a hegyem, legelő juhokkal" - ki csap le rá?

A nemesi cím nem, de legelésző juhok és egyéb állatok, no meg hírnév jár ahhoz a hegyhez, amelyet tulajdonosa, egy gróf örököse most eladásra kínált fel, mert nem tudja kifizetni az örökösödési adókat.

2014.05.05 08:51ma.hu

9 millió fontot, azaz 3,375 milliárd forintnak megfelelő összeget kellene kifizetnie csak örökösödési adóként az angliai Lonsdale grófjának, aki apja halála után sok más mellett a Lake District egyik legmagasabb hegyét, a 868 méter magas Blencathrát is megkapta. A tulajdonos ezért a hegyet, amelyet jellegzetes alakja miatt csak Nyereg néven ismernek nemcsak a környékbeliek, de a hegyek távolról érkező szerelmesei is, inkább eladná. A terület mintegy 2676 hektárt ölel magába, ráadásul a leendő vevő nemcsak egy saját hegy boldog tulajdonosa lehet, hanem megkapja a hozzá tartozó kastélyt saját címerrel és több mint hatezer legelésző állatot.

Fotó: livefortheoutdoors.com

"A Blencathra és a környék több mint 400 éve van a családom tulajdonában, így a legendás vagyon értékesítése nagy veszteség lesz" - mondta Hugh Lowther. "Ugyanakkor be kell látnunk, hogy apám 2006-os halála után az örökösödési adó nagyon sok, és az a célunk, hogy a Lonsdale-birtok központi részét olyan épségben megtartsuk, amennyire csak lehetséges" - tette hozzá. Így hát lemondtak a hegyről, ahol a vevő megkapja az 5471 anyajuh, 732 sertés és 200 bárány legeltetési jogát is.

Az 1,75 millió fontos ár egyébként nem olyan borsos, mint amilyennek első olvasatra tűnik: London egyik elit negyedében ugyanennyiért mindössze egy egyágyas apartmanhoz juthatnak az emberek. "Ez valóban egyszeri lehetőség az életben, hogy a Lake District egyik gyöngyszemét, a környék koronáját megvegye" - mondta el John Robson, az eladással megbízott ingatlanértékesítő ügyvezető tulajdonosa, nem titkolva azt sem, hogy ez az első alkalom, hogy egy hegyet kell eladniuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.