Hol a legmagasabb az átlagos IQ?

Keresik a legintelligensebb munkahelyet - lehet, hogy épp az öné az?

Ezek az "íkúsok" már megint keresnek valakit: legutóbb a legintelligensebb diákot, most meg a legintelligensebb vállalatot, pontosabban azt a munkahelyet, ahol a legmagasabb a dolgozók átlagos IQ-ja.

2014.04.24 17:32ma.hu

Több mint egy évtizede egy egész országot méricskéltek, kinek mekkora. Két év múlva újra megmérték. Aztán egy ideig nem hallottunk róluk, de tavaly újra felbukkantak és immár azt akarták tudni, hogy a főiskolás és egyetemista diákoknak mekkora, sőt, azt keresték, kinek a legnagyobb. Most meg a vállalatoknál keresgélnek... De ne gondoljon senki semmi rosszra, még akkor se, ha a felhívás ezúttal is szigorúan a 18 éven felülieknek szól: a Mensa HungarIQa újra az intelligenciát méricskéli.

Sőt, nemcsak méri, de egyúttal versenyt is hirdettek, hogy kiderüljön, melyik hazai vállalat mondhatja magáról legalább egy éven keresztül, hogy ott dolgozik a legtöbb kiemelkedő IQ-jú alkalmazott, illetve hogy az ott dolgozóknak a legmagasabb az átlagos IQ-ja. A versenyben szinte bármelyik cég indulhat, a 4 vagy ennél kevesebb főt foglalkoztató mikrovállalkozások kivételével, és a vállalat nagysága határozza meg, hogy az összlétszámhoz képest minimálisan hány dolgozóból kell összeállítani a csapatot.

Például ha egy cégben öten dolgoznak, akkor közülük legalább négynek kell részt vennie a verseny első fordulójában, egy 50 fős vállalkozásnál 13 a minimálisan elvárt csapatlétszám, egy 500 fős nagyvállalatnál viszont mindössze 40 főt kell összeszedni az induláshoz.

Fotó: Mensa HungarIQa

"De mi lesz, ha a főnököm megtudja, hogy mennyi az IQ-m?" - vethetik fel sokan, még akkor is, ha sejtik, hogy talán annyira nem is állnának rossz helyen ebben a versenyben. Nos, nekik nem kell aggódniuk, a teszt eredményét a Mensa arra hivatott szakemberein és magán a teszt kitöltőjén kívül senki nem fogja megtudni - hacsak ő maga nem dicsekszik el vele. A cégvezető mindössze azt fogja tudni, hogy a vállalat bekerült-e a TOP10-be, esetleg dobogós hellyel büszkélkedhet-e - mondta el a ma.hu-nak az egyesület elnöke, Nagy Lantos Balázs.

Ha tehát bárki úgy véli, hogy kellően intelligens, és a munkatársairól is ezt feltételezi, netán Ön épp egy cégvezető és szeretné, ha büszke lehetne az alkalmazottaira, akkor nincs más teendő, mint összeállítani egy igazán ütős csapatot és benevezni a versenyre. Ha pedig véletlenül már amúgy is van olyan dolgozó a cégnél, aki Mensa-tag, akkor az esélyek még jobbak, neki ugyanis már nem kell kitöltenie a tesztet, a tagságához szükséges korábbi eredménye számít be a végső sorrendbe. Nos, szeretné az itt látható emblémák valamelyikét kirakni a honlapjára?


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.