A vád: terrorizmus

Őrizetbe vették a Twitteren viccelődő 14 éves lányt

Őrizetbe vettek egy 14 éves lányt Hollandiában hétfőn, akit terrorizmussal gyanúsítanak, miután - feltehetőleg viccből - megfenyegette az American Airlines légitársaságot a Twitteren.

2014.04.14 20:19MTI
freedigitalphotos.net/graur razvan ionut

A lány hétfőn egyik szülője kíséretében adta fel magát egy rotterdami rendőrőrsön, ahol a hatóság szóvivőjének tájékoztatása szerint nyomozás indult ellene, és jelenleg is folyik kihallgatása.

"Sok fog azon múlni, hogy korábban csinált-e valami hasonlót" - mondta Tinet De Jong szóvivő. De Jong elmondta, hogy a rendőrség érdeklődött a légitársaságnál, hogy akar-e feljelentést tenni a lány ellen. Az esetleges vádemelés a helyi ügyészség feladata lesz.

"Hello, Ibrahim vagyok Afganisztánból. Az al-Kaida tagja vagyok, és június elsején valami nagyon-nagyot fogok csinálni, viszlát" - írta a Twitteren a QueenDemetriax_ felhasználónevet használó lány, akiről azóta felfüggesztett profilja alapján kiderült, hogy valójában egy fiatal lány.

Az American Airlines a tweetre válaszolva azt írta, hogy komolyan veszik a fenyegetést, és a "tettes" IP-címét továbbították az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI). Erre a lány sűrű bocsánatkérésbe kezdett, azt írta, hogy csak viccelt és nagyon sajnálja, valójában pedig nem afgán, hanem csak egy 14 éves lány, aki nagyon megijedt a légitársaság válaszától.

Később azt az ilyen esetekben az interneten gyakran felmerülő védekezést is bevetette, miszerint nem ő, hanem egy barátja írta az inkriminált üzenetet. Végül azt állította, hogy a tweetet még korábban írta és nem küldte el, mert tudta, hogy nem lenne jó ötlet, de a piszkozatok között maradt üzenetet telefonja véletlenül kiposztolta.

Korábban egy hasonló ügyben kétéves jogi hercehurca után mentettek fel egy brit férfit, aki négy évvel ezelőtt azt írta az interneten, hogy "az égbe repít" egy repülőteret bosszúból azért, mert az bezárt a havazás miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.