Bírálatok özöne zúdult az országra

Ismét hozzáférhető a Twitter Törökországban

Elrendelte egy ankarai bíróság szerdán, hogy oldják fel a Twitter internetes közösségi portál hazai hozzáférésének tiltását.

2014.03.26 11:41MTI
MTI

A török távközlési hatóságok múlt csütörtök este tették hozzáférhetetlenné a Twittert a törökországi internetezők számára, néhány órával azután, hogy Recep Tayyip Erdogan kormányfő azzal fenyegetőzött, hogy "gyökerestől kiirtja" Törökországban az online közösségi hálózatokat, ahol gyorsan terjedtek a kormányzatot érintő korrupciós vádakkal kapcsolatos tartalmak. Törökországban a hét végén helyhatósági választásokat tartanak, és a kormány szerint ellenzéki csoportok a kabinet lejáratására használják a közösségi portálokat.

A mikroblog betiltása miatt uniós bírálatok özöne zúdult Törökországra, ellenzéki pártok és több civil szervezet fordult bírósághoz az ügyben. Saját Twitter-profilján maga a török államfő is elítélte a mikroblog tiltását. Sok internetezőnek mindazonáltal nem okozott gondot az utóbbi napokban a hatósági tilalom megkerülése.

"Az intézkedés ellentétes a jogállamiság elveivel" - idézte a bíróság szerdai indoklását a CNN-Türk televízió. Arról egyelőre nincs hír, hogy a távközlési hatóság teljesíti-e a bíróság határozatát.

A hatóság fellebbezhet a döntés ellen, de elvileg köteles lenne a Twitter hozzáférésének letiltását feloldani addig is, amíg a fellebbviteli bíróság elbírálja kérvényét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.