Kétmilliós nézettség az Oscar sztárjaival

Felrobbant a Twitter, potyognak a szobrok

Cate Blanchett és Matthew McConaughey lett a legjobb színésznő és színész, a filmek közt pedig a 12 év rabszolgaság tarolt az idei Oscar-gálán, de közben "felrobbant a Twitter".

2014.03.03 07:47MTI, ma.hu
Forrás: youtube.com

86. alkalommal rendezték meg a hollywoodi Dolby Színházban az Oscar-díj ünnepélyes gáláját, ami a szakma véleménye szerint az utóbbi évek talán egyik legerősebb seregszemléje volt, a mezőny láttán szinte lehetetlen volt megtippelni, kik lesznek gazdagabbak a filmvilág leghíresebb aranyszobrával helyi idő szerint vasárnap éjjelre. A nagy győztes a Gravitáció című űrdráma lett, amely történelmi eseményeket dolgoz fel, és ezzel a tíz jelöléséből hetet díjra váltott. Alfonso Cuarón filmje ugyan a legjobbnak járó szobrot nem érdemelte ki, de a rendező az első latin-amerikai díjazottként mehetett fel a színpadra. Ezen kívül a technikai díjak többségét szerezte meg: a 3D-ben készült sci-fi a legjobb vágás, a legjobb hangvágás, a legjobb hangkeverés, illetve a legjobb vizuális effektek díját is bezsebelte, valamint az operatőrök közt is diadalmaskodott, és a filmzenékért járó szobor is a Gravitáció zeneszerzőjéhez, Steve Price-hoz került.

A főszereplő, Sandra Bullock elől viszont elorozta a legjobb színésznő díját Cate Blanchett, aki Woody Allen Blue Jasmine című filmjében játszott egy férjében csalódott, meghasonlott nőt. A 44 éves ausztrál színésznőt idén ötödik alkalommal jelölték Oscar-díjra, az Aviatorban nyújtott teljesítménye után másodszor sikerült neki megszereznie azt. A legjobb színészek kategóriájában Matthew McConaughey lett a befutó az AIDS-dráma című, nyolcvanas években játszódó filmben nyújtott alakításáért. A sztár rendkívül látványosan lefogyott a szerep kedvéért, talán ez hozta meg számára az elismerést: első alkalommal jelölték a díjra és rögtön meg is kapta, néhány héttel a Golden Globe után.

Jared Leto révén ugyanez a film egy másik szobrot is besöpört, mégpedig a legjobb mellékszereplőnek járót, a nőknél ugyanez a kategória a kenyai Lupita Nyong'o-nak kedvezett, aki első fekete bőrű afrikai színésznőként vehette át az Oscart a legjobb filmnek is kikiáltott 12 év rabszolgaság című filmben nyújtott alakításáért. Steve McQueen történelmi drámája Brad Pittnek is elismerést hozott, korábbi négy jelölése után most végre díjazottként mehetett a színpadra produceri munkássága elismeréseképp. A film ezen kívül a legjobb adaptált forgatókönyvnek járó díjat is megszerezte.

Ellen DeGeneres pillanatok alatt híressé lett Oscar-selfie-je (Fotó: Twitter)

A legjobb eredeti szkript A nő című filmé lett. Spike Jonze nemcsak írója, hanem rendezője is a filmnek. A legjobb idegen nyelvű filmnek Paolo Sorrentino A nagy szépség című alkotása bizonyult. Olasz film 1998 óta nem győzött ebben a kategóriában, akkor Az élet szép alkotói vihették haza az Oscart. Sorrentino filmje, amely az olasz felső tízezer életét mutatja be egy kiábrándult, cinikus újságíró, a társasági élet központi figurája történetén keresztül, korábban többek között az Európa Filmdíjat is megkapta. A 43 esztendős nápolyi rendező Federico Fellininek, Nápolynak és a futballsztár Diego Maradonának mondott köszönetet a díjért.

A legjobb egészestés animáció a Jégvarázs lett, a film meghozta az első Oscar-díjat e kategóriában a Disney animációs stúdiónak. A legjobb dokumentumfilmért a 20 Feet from Stardom, a legjobb rövid dokumentumfilmért pedig a The Lady in Number 6: Music Saved My Life című alkotást jutalmazták Oscarral. Utóbbi 110 éves hőse, a világ minden bizonnyal legidősebb holokauszt-túlélője, Alice Herz-Sommer a napokban hunyt el. A legjobb rövidfilm a Helium, a legjobb animációs rövidfilm pedig a Mr. Hublot lett.

A legjobb betétdalnak járó szobrot a Let It Go című szám kapta a Jégvarázsból. A legjobb jelmez és a legjobb díszlet díját A nagy Gatsby című Baz Luhrmann-film alkotói nyerték. Mindkét esetben a díjazottak között volt Catherine Martin, a világhírű ausztrál rendező immáron háromszoros Oscar-díjas felesége. A sminkért és a frizuráért a Mielőtt meghaltam című film készítői kapták meg.

Eközben "felrobbant a Twitter", ahogyan a show műsorvezetője, Ellen DeGeneres fogalmazott. A népszerű show-woman egy tucat sztárt gyűjtött maga köré, hogy elkészítse az Oscar-selfie-t, egy többszereplős önarcképet, melyen feltűnik Meryl Streep, Jennifer Lawrence, Bradley Cooper, Angelina Jolie, Kevin Spacey, Jared Leto és Julia Roberts is. Ezt követően nemcsak ő, de a képen szereplő többi sztár is kiposztolta a fotót a mikroblogon, ami két óra alatt kétmillió megosztást ért el - ezzel túlszárnyallta azt az üzenetet, amelyet Barack Obama amerikai elnök az újraválasztását követően posztolt ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.