Kínai proccelán

Nyolcmilliárd forintot fizettek egy csirkés csészéért

Soha nem látott összegért, 36 millió amerikai dollárért kelt el egy több mint 500 éves kínai porcelántálka kedden Hongkongban egy árverésen.

2014.04.08 10:14MTI
Fotó: Sotheby's

A kereken nyolcmilliárd forintnak megfelelő összeg a legmagasabb ár, amelyet valaha is fizettek egy kínai porcelánért.

A mindössze 8 centiméter átmérőjű, fül nélküli ivóedényt egy magát megnevezni nem kívánó, a szárazföldi Kínában élő gyűjtő vásárolta meg az árverést szervező Sotheby's aukciósház közlése szerint.

A díszítése okán "csirkés csésze" néven ismert ivókupa a Mind dinasztia, ezen belül Csenghua császár uralkodása (1465-1487) idején készült. Az edényt egy kakas, egy tyúk és a csibéik figurája díszíti.

Csenghua császárhoz kötődik a kínai porcelángyártás második virágkora, amikor nagyon finom csészék és edények készültek madár-, virág- és bogárábrázolásokkal, zománcszínekkel fehér alapon.

A Ming korabeli csirkés csészékből csak 14 maradt fenn, s ezekből is csak három van magánkézben, a többi a világ nagy múzeumban található, vagyis magánkereskedelemben szinte lehetetlen ilyenhez hozzájutni.

A kedden Hongkongban eladott, egy európai magángyűjteményből származó edényke 1999-ben 3,7 millió dollárért, akkor elképesztőnek számító áron cserélt gazdát, vagyis piaci értéke 15 év alatt tízszeresére nőtt.

A régi kínai porcelánokhoz gyakran legendák sokaság fűződik, áhítat tárgyát képezik, ezért sokszor másolják is őket.

A korábbi rekordot egy Csien-lung császár korából származó porcelánedény tartotta 2010- ben elért 32,4 millió dolláros árával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.