Internetes árverésen lehet lecsapni rájuk

151 luxusautótól válik meg az olasz kormány

Internetes árverésen megválik 151 luxus szolgálati autótól - köztük 40 BMW-től, tucatnyi Maseratitól és két Jaguartól - az olasz kormány, hogy szimbolikusan példát mutasson takarékosságból.

2014.03.28 18:03MTI
freedigitalphotos.net

Az olasz kormányhivatalnokok rendelkezésére álló 59 ezer szolgálati autó fenntartása becslések szerint évente egymilliárd euró terhet ró az adófizetőkre. A fényűző modelleket 25-ösével bocsátják áruba az eBay aukciós oldalon.

A két napja kezdődött és április 16-ig tartó árverésen az egyik legnagyobb érdeklődés egy 126 ezer kilométert futott, 2007-es szürke Alfa Romeo 166 iránt mutatkozik, amelyre már több mint negyvenen tettek ajánlatot, a licit péntek délután 8621 eurón állt.

Egy BMW 525d, amelyben teveszínű bőrülések vannak, 15 050 eurón állt 75 ajánlat után. Még ezután indul a licit a legdrágább modellek között szereplő két Jaguarra az igazságügy-minisztériumtól, amely a múlt év végén 830 sofőrös gépkocsiból álló szolgálatiautó-parkot működtetett.

A tárca megválik még három Subarutól és öt Lancia Lybrától is. Elárvereznek 11 Maseratit is, amelyeket 2011-ben vásárolt az állam darabonként 117 ezer euróért. Ezeket az autókat Silvio Berlusconi kormányzásának végóráiban, az eurózónát sújtó adósságválság tetőpontján szerezték be heves viták közepette.

A felsőkategóriás személyautók státuszszimbólumnak számítanak az olasz kormánytisztviselők körében, akik a közlekedési szabályokra és lámpákra többnyire fittyet hányva száguldoznak velük. A takarékossági kampány részeként egynegyedével akarja csökkenteni a szolgálati autók számát a Matteo Renzi miniszterelnök vezette új olasz kormány.

Mielőtt hivatalba lépett, az új kormányfő egy kék Smart autóval érkezett a találkozóra elődjével, Enrico Lettával. Az olasz miniszterelnökhöz hasonló önmérsékletet tanúsít az autóhasználatban Ferenc pápa is, aki egy Ford Focusra cserélte le az apostoli Mercedest.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.