Hadjáratot kezdett a gyilkos ital ellen

Háromszor halt meg a Jägerbombától, most ellene kampányol

Háromszor kapott szívrohamot, háromszor kellett újraéleszteni a fiatal lányt, miután megivott tíz adag koffeinnel kevert alkoholos koktélt. Most kampányol a Jägerbomba ellen.

2014.03.06 18:29ma.hu

Három szívrohamon esett át a saját fürdőszobájában, mindháromszor a klinikai halál állapotából kellett visszahozni a 18 éves lányt, akit végül sikerült megmenteni, de most küldetésének érzi, hogy minél több fiatalnak elmondja a történetét és lebeszélje őket arról, hogy energiaitallal kevert alkoholt igyanak, ha szórakozni mennek.

Az angliai Somersetben élő Jayde Dinsdale a barátaival ment bulizni még január 31-én, és a hangulat hevében egymás után gurította lefelé a Jägerbombának nevezett koktélt, ami egy adag röviditalból és egy pohár koffeines energiaitalból áll. A koktél igen népszerű a fiatalok közt, mivel a koffein hatására az alkohol másképp szívódik fel és sokan úgy érzik, kevésbé részegek, mintha csak tisztán alkoholt ittak volna.

Valójában azonban a helyzet sokkal rosszabb. Az alkohol lassítja a pulzusszámot, ezért érezzük magunkat tompábbnak, ha iszunk, a koffein viszont pont annyival gyorsítja meg a szívverést, hogy ezáltal kioltja az alkohol ezirányú hatását. Jayde-nek azonban épp ez okozta majdnem a halálát: a barátokkal töltött éjszaka után hajnali 2-kor még hazament és nem érezte, hogy baj lenne, ám másnap délelőtt, nagyjából 10 óra tájban az alkohol teljesen lebomlott a szervezetéből, már nem volt, ami a koffein hatását elnyomja, és a pulzusa végzetesen megugrott. Épp az arcát mosta, amikor remegni kezdett, majd összeesett.

Anyja ott állt mellette, beszélgettek, és nem érzékelt semmi különöset. "A szokásos energiáját hozta, és épp az éjszakát mesélte, amikor rángatózni kezdett, a padlóra esett, és beverte a fejét a kádba és a radiátorba." Szülei kétségbeesetten próbálták újraéleszteni, majd egy órával később ismét, és mikor megérkeztek a mentők, még egyszer. Három hétig volt a kórházban, ebből az első 52 órában kómában, és egy beültethető defibrillátort kapott, ami mindig sokkolja a szívét, valahányszor az megállna. Most a lány azért kampányol, hogy mindenki megtudja, milyen veszélyes kombót isznak - mondta el a Daily Mailnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.