Meg kell tanulni helyesen relaxálni

A nyolc óra alvásra esküszik a 116 éves matróna

Azt mondja a japán matróna, naponta nyolc óra alvás, valamint a relaxálás megtanulása a titka a hosszú életnek - márpedig ő nem a levegőbe beszél, 116 év alatt sok titokra rájöhetett.

2014.03.05 14:43ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net

Amikor megkérdezték a világ jelenleg legidősebb emberének számító Misao Okawát, hogy mi a hosszú élet titka, a 116. születésnapját ünneplő japán matróna annyit felelt: napi nyolc óra alvás, valamint "meg kell tanulni relaxálni". Az Osakában élő idős asszony emellett esküszik a szusira, ami jót tesz az egészségnek. Okawa asszony tortával és virágcsokrok között ünnepelte a születésnapját, hajába pedig a jeles alkalom örömére egy virágos díszt tűzött.

Az ünnepeltet hivatalosan tavaly jegyezték be a Guinness Rekordok Könyvébe mint legidősebb nő, majd valamivel később a legidősebb ember címet is megkapta, miután a 116 éves Jiroemon Kiruma - szintén japán születésű - elhunyt. Az 1898-ban született nő 1919-ben ment férjhez, de 12 évvel később megözvegyült. Három gyermeke született, négyszeres nagymama és hatszoros dédnagymama.

Az országos statisztika alapján több mint 50 ezer 100 éven felüli személyről tudjak a szigetországban, a különösen hosszú életeket az alacsony zsírtartalmú szusinak és a sok halfogyasztásnak tulajdonítják. Ennek ellenére minden idők legidősebb embere Franciaországban élt, Jeanne Calment 122 évesen hunyt el 1997-ben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.