Megnyerte a jogi csatát a beteg

Belehalhat, de nem kötelezhetik az amputációra a beteg nőt

Az életébe is kerülhet, hogy elutasítja az amputációt, mégis a bíróság úgy döntött, a pszichés zavarai ellenére jogában áll a betegnek megtartania az elüszkösödött lábát.

2014.02.24 10:29ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net

Megnyerte a jogi csatát az a nő, akinek a lába a cukorbetegség következtében elfekélyesedett és egy részben teljesen el is üszkösödött, mégis megtagadta a mumifikálódott, ámde életveszélyes végtag amputációját. A 60 éves asszony az orvosok szerint akár bele is halhat az elhalt szövet okozta fertőzésbe, mégsem sikerült engedélyt szerezni a bíróságon az amputációhoz. Az angliai West Midlands-i kórház orvosai azért fordultak a bírósághoz, mert a beteg paranoid skizofréniában szenved, ezért felmerült annak az esélye, hogy esetleg nem képes megfelelő felelősséggel döntést hozni az operációval kapcsolatban.

A fertőzés a múlt hónapban alakult ki a nő lábán, az orvosok ekkor figyelmeztették, hogy akár bele is halhat, ha nem engedi levágni a végtagot. A beteg azonban makacsul elzárkózott ez elől, ekkor fordult a kórház a bírósághoz. Peter Jackson bíró azonban úgy ítélkezett, hogy a nőnek nem olyan jellegű a mentális betegsége, amely megfosztaná őt a racionális döntésektől, ezért az orvosoknak be kell tartaniuk a kívánságát és nem amputálhatják a lábát. "A szabadság magában foglalja annak a megválasztását is, hogy kinek mit jelent embernek lenni" - indokolta a döntését.

A 60 éves asszony jelenlegi állapotát nagyban befolyásolja, hogy cukorbetegségben és keringési problémáktól szenved, emellett az erős dohányzás is sokat ront az állapotán. Tavaly májusban egy kisebb fekély keletkezett a lábán, ami elfertőződött és szilveszterkor már kórházi ellátásra szorult a nő. "A jobb lába már teljesen mumifikálódott, január végén pedig leesett, egy kezeletlen sebet hagyva maga után" - mondta a bíró a Birmingham Mail című brit lapnak. A fertőzés és az üszkösödés terjedése miatt javasolták a sebészek a végtag eltávolítását, de ezt a meg nem nevezett nő határozottan elutasítja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.